Kadunud head ajad kergitasid Eesti kohustusi kolmekordseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsus lähtus uut eelarvet koostades pigem majandusolude pessimistlikust prognoosist.
Tartu linnavalitsus lähtus uut eelarvet koostades pigem majandusolude pessimistlikust prognoosist. Foto: Peeter Langovits

Kuna rahvusvaheliste organisatsioonide liikmemakse arvestatakse riigi 2007. aasta SKT baasil, siis tuleb Eestil järgmisel aastal maksta näiteks UNESCO-le ligi kolm korda suuremat liikmemaksu kui tänavu.

Välisministeerium on üks väheseid, mille eelarve järgmisel aastal kasvab, mitte ei kahane. Ministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha kinnitusel tuleb asutusel samamoodi kokku hoida nagu teistel ministeeriumidel, kuid suurenenud eelarve taga on hoopis rahvusvaheliste organisatsioonide tõusnud liikmemaksud.

«Nimelt arvestatakse liikmemaksud rahvusvahelistes organisatsioonides eelmiste aastate, sel korral 2007. aasta SKT põhjal ning et Eesti SKT tõusis 2007. aastal, tõusevad vastavalt ka Eesti rahvusvahelised kohustused,» selgitas Luha.

Näiteks kui sel aastal tuli Eestil ÜRO liikmemaksu tasuda 5,5 miljonit Eesti krooni, siis esialgsete andmete kohaselt kerkib see järgmisel aastal ligi 13,9 miljonini. Ka NATO kaukasse tuleb Eestil järgmisel aastal märksa enam maksta, sest liikmemaks kerkib 3 miljonilt kroonilt 6,4 miljonini.

UNESCO küsib kolm korda enam raha

Sama murega on silmitsi kultuuriministeerium, kes põhjendas rahandusministeeriumile riigieelarve piirsumma ületamist mitmekordistunud liikmemaksudega.

Nii kerkib pea kolmekordseks UNESCO (ÜRO hariduse-, teaduse- ja kultuuriorganisatsioon) liikmemaks, mis tõuseb 623 762 kroonilt 1,7 miljoni kroonini.

Ka sama organisatsiooni allfondide liikmetasud mitmekordistuvad. UNESCO maailmapärandi fondi tasu kerkib 7000 kroonilt 17 500ni, sama suur summa tuleb riigil maksta ka vaimse pärandi fondi liikmemaksuna. Mullu oli see aga kõigest 6363 krooni.

Kultuuriministeeriumi kinnitusel on seni rahvusvaheliste organisatsioonide liikmemaksud aastaid püsinud suhteliselt muutumatuna, praegune tõus on esmakordne.

Kuna ÜRO 2010. aasta lõplik eelarve ja ka teiste rahvusvaheliste organisatsioonide eelarvesummad saavad paika aasta lõpul, siis on tegemist prognoositavate liikmetasudega, millega ministeeriumid oma eelarvet koostades arvestavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles