Läti laseb oma reoveel Eestisse voolata

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Läti on Eesti keskkonnaametnikele teatamata avanud Pedeli jõe sildade tammid, mistõttu voolab Eestisse suurel hulgal rämpsu sisaldavat mudast vett, teatas

ERR Uudised

.

«Meieni pole jõudnud mingit teavet, mis puudutab paisude avamist. Kui Eesti seadusi vaadata, oleks Läti pidanud meid teavitama ja kooskõlastust oleks pidanud menetlema, sest tegemist on ikkagi vee erikasutusjuhtumiga,» ütles Valgamaa keskkonnakeskuse juhataja Riho Karu «Aktuaalsele kaamerale».

Eesti on Euroopa Liidu toel Pedeli seisundi parandamisse palju investeeritud, lätlased pole seni teinud suurt midagi. Valga linna juhid kardavad, et lätlastel pole ei raha ega tahtmist hakata Eesti pool reostust likvideerima ja proovide võtmise eest maksma.

Olukorra muudab keeruliseks see, et enne lätlaste paisude avamist avastati jões lubatust suurem kolibakterite hul ning nüüd tuleb selgitada, milline reostus tuleb Läti poolt ja milline Eesti poolt piiri.

Tammide avamise ja naabrite reostamisega võib tekkida pretsedent, kus Eesti ja Läti hakkavad riiklikul tasemel reostuskahjude üle väitlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles