Hollandlased kavandavad Eestisse päikesepatareide tehast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandlased kavandavad Eestisse päikesepatareide tehast, mis peaks toodangut hakkama andma kolme aasta pärast, kirjutab Ärileht.

Hollandi klaasifirma Scheuten Glasgroep tellimusel töötab Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) välja päikesepatareina funktsioneerivat klaasi, mille kasutusvaldkond on väga lai. Sellist kõrgtehnoloogilist arhitektuurilist klaasi kavandataksegi juba kolme aasta pärast Eestis tootma hakata.

Kui praegu peegeldavad klaasist büroohooned kiirgust, siis uut tüüpi klaasi puhul nad toodaks kiirgusest elektrienergiat.

«Osa tootmisest on tõepoolest planeeritud Eestisse,» kinnitas TTÜ professor Enn Mellikov. Ta töötab TTÜ päikesepatareide elementide ja tehnoloogiate tippkeskuses, mis avati Euroopa Liidu raha toel juba 1992. aastal.

«On kaks võimalust: kas suudame asja ära teha või jõutakse maailmas meist ette. Kes esimesena jõuab, võtab turult suurema raha. Teised saavad vähem,» ütles Mellikov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles