Kohtu eest põgenenud ekspolitseinik Brjakin on Eestis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtupidamise eest Inglismaale põgenenud ning vägivallatsemise eest siin tagaselja tingimisi vangi mõistetud skandaalne ekspolitseinik Jevgeni Brjakin on taas Eestis.

Hiljaaegu Eestisse naasnud Brjakin (29) osales täna Tallinna ringkonnakohtus enda ning oma kaaskohtualuste, samuti endiste politseinike Andrei Gorodnitševi (27) ja Sergei Muhhini (36) süüasja arutamisel.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Endla Ülviste nõuab Brjakinile võimuliialduse ja ühe vanainimese autoga surnukssõitmise eest kokku kolme aasta ja kuue kuu pikkust tingimisi vanglakaristust.

Ringkonnakohus langetab Brjakini, Gorodnitševi ja Muhhini süüasjas otsuse 17. juunil, ütles BNSile ringkonnakohtu kohtnik Malle Preimer.

1. aprillil mõistis Tallinna linnakohus võimuliialduse eest tingimisi vangi Gorodnitševi ning tagaselja tingimisi vangi kohtupidamise eest Inglismaale põgenenud Brjakini.

Endise politseiniku Sergei Muhhini (35) mõistis linnakohus võimuliialduses süü tõendamatuse tõttu õigeks.

Linnakohus mõistis Brjakini süü tõendamatuse tõttu õigeks politseiautoga ühe teed ületanud vanainimese surnukssõitmises.

Brjakinilt ja Gorodnitševilt mõistis kohus kahe peale välja 30.817 krooni ning kummaltki 4035 krooni sundraha.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi pidasid ametiülesandeid täitnud Tallinna politsei nooreminspektorid Brjakin, Muhhin ja Gorodnitšev 2001. aasta veebruaris Tallinnas Mustamäel Ehitajate teel kinni purjuspäi autot juhtinud mehe.

Politseinikud viisid mehe joobeseisundi tuvastamiseks Wismari haiglasse ning pärast haiglast väljumist hakkasid Brjakin ja Gorodnitšev käeraudades meest peksma.

Seejärel toimetasid politseinikud roolijoodiku Rahumäe tee arestimajja, kus teda keelduti vastu võtmast. Arestimajast väljunud, hakkasid Brjakin, Gorodnitšev ja ka Muhhin teda uuesti peksma.

Süüdistuse järgi peksid Brjakin, Gorodnitšev ja Muhhin käeraudades meest käte, jalgade ja metallist taskulambiga ning tekitasid talle raskeid kehavigastusi.

Kannatanu rääkis kohtule, et aktiivsed peksjad olid Gorodnitšev ja Brjakin, passiivsem oli Muhhin.

Brjakinit süüdistati ka ühe 77-aastase naise surnukssõitmises 2000. aasta 8. aprillil. Brjakin toimetas oma ametiautoga arestimajja kinnipeetavat ning sõitis otsa Tallinnas Kotka tänaval sõiduteed ületanud naisele, kes suri saadud vigastustesse õnnetuskohal.

Algul väitsid Tallinna politseijuhid, et politseiautol Opel Astra põlesid vilkurid ja töötas sireen, kuid hiljem selgus, et autol põles vaid üks vilkur.

Sellele vaatamata leiti politseiametis korraldatud teenistusliku juurdlusega, et Brjakin ei olnud naise surnukssõitmises süüdi, ja politsei lõpetas juhtunu uurimiseks algatatud kriminaalasja.

Sellega ei olnud nõus aga prokurör, kes tühistas kriminaalasja lõpetamise määruse ja andis juhtumi uurimise kaitsepolitseile.

Brjakin on varem väitnud, et ta oli õnnetuse ajal sunnitud kihutama, kuna kinni peetud pisiriisuja oli tabamisel talle vastu hakanud ja ta tuli käeraudades võimalikult kiiresti arestimajja toimetada.

Brjakin on politseinikuna osalenud kokku neljas liiklusõnnetuses. 2001. aasta 21. mail arreteeris Brjakin pärast paarimehe Muhhini põhjustatud avariid vägivaldselt kaks juhtunu tunnistajat, kes eirasid tuleohtlikus õnnetuskohas suitsu tehes päästeametnike korraldusi.

Viimati jõudis Brjakini nimi ajakirjandusse 2001. aasta augustis, kui ta tappis vahistamisel talle vastu hakanud mehe.

Samuti on leheveergudele jõudnud kolme napsitanud mehe peksmise tõttu Gorodnitšev, keda kohus karistas 2001. aasta detsembris võimuliialduse eest kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vanglakaristusega kolmeaastase katseajaga.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles