Kalli Pikas, maalingute osakond, maalid Amori ja Psyche teemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Tartu poolt minna, siis Mäo ristist 15 km paremal paikneb Esna mõis, mille ühe ruumi seintel on Tartu Kõrgema Kunstikooli tänavuse lõpetaja Kalli Pikase maalid.

«Seda maja veel restaureeritakse, need on ajutiselt seintele pandud,» täpsustas uhke rühi, peenikese piha ning hispaanialike juuste ja silmadega üliõpilane. «Kui läheb põrandate tegemiseks, siis võetakse minu lõuendid korraks alla.»

Algus aprillis

Lõuendite ettevalmistamine maalimiseks algas aprillis. Üheksast paanist, mida on suuremaid ja väiksemaid (viimased on ukse ja akna kohal), saab aimu, kui minna lõputööde näitusele.

Lõuendile on maalitud ambroosia joomise hetk rooma armastusjumala Amori ja kadestusväärselt kauni neiu Psyche loost. Juues saab Psyche surematuks nagu jumalanna.

Kelleks saab aga üliõpilane Pikas, kui on kõrgemat kunstiharidust märkiva diplomi kätte saanud?

Üks tööots paistab Tallinnas. Nimelt on teda kutsutud appi Riigikogu hoone vähemalt ühe ruumi kujundamisele. «Kõik on veel väga lahtine,» lisas Pikas.

Kindlasti on tema eluteel ühendatud kujutav kunst tantsukunstiga, sest ta lõpetas mullu Vanemuise tantsu- ja balletikooli ning on õppinud viis aastat Ida tantsukoolis.

Ta on osalenud Vanemuise seitsmes lavastuses – sh «Alice imedemaal», «Armastuse tango», «Chopiniana» ja «Quiteria pulm». Kuid et viimati käis ta balletitrennis enam kui aasta tagasi lõpueksamietenduste aegu, siis on teatrisse tagasi minna raske.

Sedavõrd rohkem on Pikas pühendanud ennast flamenkotreeningutele oma ema Tiina Pikase juhtimisel tegutsevas tantsustuudios Duende.

Kunst ja tants korraga

«Ma ei tea, kas ma pean olema õnnelik või õnnetu, aga ma olen lapsest saati teinud korraga kunsti ja tantsu,» ütles maalingute osakonna lõpetaja. «Ma kadestan neid baleriine ja kunstnikke, kellel on ainult üks ala, millega minna kuni surmani. Mina lähen lõpuni mõlemal alal.»

Rektor Vallo Nuust kiitis Pikase maalidega kaasnevat kirjapanekut kui põhjalikku süüvimist mõisakultuuri. Täna hommikul astub flamenkotantsijanna kõrgkunstikooli diplomitööde komisjoni ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles