Savisaare arvates vajab maarahvas oma panka

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles Jõgeval maaelukonverentsil esinedes, et peab vajalikuks hoiulaenuühistute arendamist, mille tulemusena tekiks põllumeestele ja üldse maainimestele oma pank.


«Eesti põllumeeste probleemiks on ka Eestis tegutsevate pankade ehk Rootsi pankurite paindumatus meie põllumeeste suhtes,» märkis Savisaar. «Oma kodumaal talitavad Rootsi pangad põllumeestele laenu andes hoopis teistmoodi kui siin. Ollakse sotsiaalsemad ja arvestatakse rohkem selle kogukonnaga, kus tahetakse edukalt tegutseda. Eesti probleemiks on kodumaise maaelule orienteeritud ja riigi poolt toetatud suurpanga puudumine,» lisas ta

Savisaar ütles, et põllumehel peab olema võimalus oma majandustegevuse arendamiseks laenu võtta ja põllumehel on õigus sellisele majanduspoliitikale, mis võimaldaks ka laene probleemideta tagasi maksta.

«See, kas põllumees suudab võetud laenukohustusi täita või mitte, ei sõltu ainult tema hoolsusest ja pühendumusest põllumajandusele See sõltub toodangu väljamüügihindadest ja toorme sisendhindadest. Hinnakujunduses on aga suur sõna öelda just põllumajanduspoliitikal. Tänane lausliberaalne põllumajanduspoliitika on kahjuks loonud olukorra, kus põllumehed ei suuda laene tasuda just tulenevalt madalatest väljamüügihindadest ja kõrgetest sisseostuhindadest. See poliitika peab muutuma,» deklareeris Keskerakonna esimees.

Savisaare sõnul mõjutab maarahva elu ka riigi regionaalpoliitika sisuline puudumine.
«Eesti pindalaga riik on liiga väike, et lubada endale ääremaid,» tõdes Savisaar. Ta ütles, et maaelu suureks piduriks on kindlasti nõrgad omavalitsused, millest paljud ei suuda oma koolile isegi uut katust muretseda, rääkimata teistest elementaarsetest teenustest.

«Eestis on liiga palju väikeseid omavalitsusi, kes võiksid omavahel ühineda, kuid ainult sellest ei teki elujõulised omavalitsused, kui nende tulubaas on endistviisi hädine. Bussi-ja rongiliinide, postkontorite ja pangakontorite, koolide ja kaupluste, arstipunktide ja rahvamajade sulgemine maal on ohtlik tendents ja viib inimeste ümberasumisele sinna, kus on nende jaoks tagatud põhilised sotsiaalsed ja kultuurilised teenused st linnadesse ja linna lähistele,» lausus Savisaar.

Savisaare sõnul tähendab sellise poliitika jätkumine sisuliselt linnriigi nagu Singapuri teket, mis poleks kindlasti Eesti jaoks jätkusuutlik ega mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles