Esimene tipp tuleb Saksamaalt

Ia Remmel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene peibutav solist saabub Pärnusse kohe festivali alguses, nimelt soleerib 2. juulil Šostakovitši viiulikontserdis saksa tippviiuldaja Kolja Blacher, New Yorgi Juilliardi muusikakooli kasvandik.

Kolja Blacher on juba mitu aastat olnud ühe maailma kuulsama orkestri, Berliini Filharmoonikute kontsertmeister.

Muuseas, Kolja Blacheris voolab ka eesti verd: tema vanaema oli eestlanna, vanaisa vene päritolu. Peres, kus isa oli helilooja ja ema pianist, oli muusika tema jaoks loomulik valik.

«Minu kodulinn on Berliin: seal segunevad ida ja lääs,» ütleb Kolja Blacher.

Samuti tunnistab viiuldaja, et tippu tõusmisel oli väga oluline Juilliardi aeg.

«Sain koolituse New Yorgis, kus taotleti kergust ja individuaalset sarmi mängus. Mu õpetaja Dorothy Delay oli õppinud ka psühholoogiat ja suutis alati oma õpilaste parimad omadused esile tuua,» kõneleb Blacher.

Iseloomustades oma tööd, tõdeb viiuldaja: «Arvan, et muusiku elukutse on kaasajal ühendus ülimalt pingelisest mõttetööst ja tippspordist. Nii nagu tippsportlane, peab ka interpreet olema pidevas füüsilises kõrgvormis, et publikule parimat pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles