Jaani kirikule polnud keskajal Euroopas võrdset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstiajaloolane Kaur Alttoa oli Jaani kiriku taastamisel peamine kunstiajalooline konsultant nii ehitusse kui terrakotaskulptuuride eksponeerimisse puutuvas.

Kui palju on Jaani kirikus uut ja palju vana?

1952. aastal varises sisse kiriku põhja kõrgsein koos võlvidega. Need on ehitatud sada protsenti uued. Kesklöövis ehitati pärast Põhjasõda madalamaks seinte ülaosa, need on taastatud Põhjasõja-eelsel, keskaegsel kujul, aga pole taastatud kesklöövi võlvi.

Üldiselt on taastatud kõik see, mida on saanud 95 protsendi ulatuses endisel kujul taastada. Kus see pole olnud võimalik, seal pole ka fantaseerima hakatud, et mida ja kuidas teha, seal on vana asendatud uute ja neutraalsete lahendustega.

Kesklöövi ja koori puitlage, mis hävis Põhjasõjas, võib võlvi järgi konstrueerida kümneid eri variante, võlvid annavad selliseid võimalusi.

Mis teeb Jaani kiriku nii harukordseks?

Terrakotaskulptuurid. Keskaja Euroopas pole teist nii rikkaliku kompositsiooniga kirikut olnud.

Oskate seletada, miks see just Tartusse ehitati?

Siin on ilmselt asjade kokkulangevus. On olnud haruldaselt hea põletusmeister. Jaani kirik oli tavaline linnakoguduse kirik, aga viimasel ajal kaldun arvama, et skulptuurid on seotud 14. sajandi katkulainega kui omamoodi memoriaalid katkuohvritele.

Jaani kirik pole veel päris valmis. Mis puudub?

Vana kirik ei saa kunagi valmis. Interjööris ootavad konserveerimist ja paigaldamist terrakotaskulptuurid. Fassaadile tulevad skulptuuride koopiad.

Mis saab kiriku akendest? Meenub suur tüli vitraažide ümber.

(Ohkab.) Aknad on valmis. Vaadake, seal on käsitsi tehtud antiikklaasist rombid tinaraamides. Jaani kiriku skulptuurid on nii rikkalikud, et meil pole vaja mõelda, kuidas neile värvi või figuure lisada. Eesti kirikud kipuvad olema pigem vaesed. Meil on vaid kolm kirikut, mis on erandlikult rikkalikud. Tallinna Toomkirik oma vapiepitaafidega, Tallinna Pühavaimu kiriku sisustus ja Tartu Jaani kirik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles