Haldusjuhtimine kutsub võimalusega riigitööle saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sarnaselt varasemate aastatega on Tallinna Tehnikaülikooli sisseastujate seas üheks populaarsemaks erialaks haldusjuhtimine, kuigi tööturuamet hoiatab töötuse eest nn pehmetel erialadel.

Eile õhtuks oli Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) haldusjuhtimise eriala 14 riigieelarvelisele kohale laekunud 187 avaldust, mis teeb konkursiks enam kui 13 sisseastujat ühele kohale.

Seejuures on 14 nn tasuta kohta vaid jäämäe tipp, sest riigieelarvevälistele ehk tasulistele kohtadele võtab TTÜ haldusjuhtimise erialale vastu kuni 125 noort, kuigi kooli ametnikud usuvad, et tegelikult leidub soovijaid umbes 70-80 kohale.

Soov jüuda kaugele

Õppimise eest riigieelarvevälisel kohal peab TTÜ haldusjuhtimise tudeng maksma ainepunkti eest 650 krooni, mis aastaseks õppemaksuks teeb umbes 26 000 krooni.

TTÜ haldusjuhtimise erialale pürgiva 18-aastase Kaire Keskküla sõnul on alati võimalus, et ta ei leia valitud erialal tööd. «Kuid haldusjuhtimine on lihtsalt see eriala, mis mulle meeldib,» ütles Keskküla. «Tulevikus tahaksin jõuda kaugele ning saada prestiižse töökoha näiteks mõnes riigiametis või poliitikas.»

Keskküla lõpetas kevadel Pärnu Koidula gümnaasiumi reaalkallakuga klassi, kuid tunneb pigem huvi humanitaarainete vastu. «Seetõttu oli haldusjuhtimine loomulik valik,» ütles Keskküla. «Olen andnud avalduse ka Tartu Ülikooli majandusteaduskonda ja Stockholmi Kõrgemasse Majanduskooli Riias, kuid need on pigem tagavaravariandid.»

Kõigest natuke

Tööturuameti tööturuteenuste osakonna nõunik Elo Parveots haldusjuhtimisse pürgijate entusiasmi ei jaga. «Kuigi mul ei ole käepärast konkreetset statistikat, on ülikoolid viimastel aastatel tootnud tohutu massi tudengeid nn pehmetele erialadele, nagu näiteks haldusjuhtimine,» nentis ta. «Tööjõuturul aga lähevad hinda pigem rakenduslike oskustega töötajad.»

«Noored saavad teada natukene juhtimise kohta, natukene personalitöö kohta, natukene müügitöö kohta, kuid tegemist ei ole ju spetsialistidega,» ütles Parveots.

TTÜ haldusjuhtimise ja eurouuringute õppetooli assistent Leo Aadel usub, et kooli antav haldusjuhtimise ettevalmistus on piisavalt paindlik, et tööjõuturul toimuvate võimalike muudatuste puhul löövad TTÜ lõpetajad läbi ka teistel elualadel.

«Seni ei ole ma veel kuulnud, et meie õppetooli lõpetajad töötuks oleksid jäänud,» ütles Aadel. «Tööturuametnike hoiatust tuleks siiski tõsiselt võtta ja riik hakkabki ilmselt peagi riiklikku koolitustellimust haldusjuhtimise erialale kokku tõmbama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles