Jaapan tervitas sõudjaid MM-lahingu eel rajuga

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rein Kilk

Eesti sõudekoondis jõudis eile, nädal enne MMi, suurvõistluste toimumispaika, ent esimese treeningupäeva Jaapanis nurjas lähenev taifuun.

Gifu piirkonnas, kus Nagaragawa rahvusvaheline sõudekeskus asub, lõõtsus eile vali tuul ja sadas vihma, mis sundis korraldajaid eemaldama Nagara jõelt radade tähistuse.

Hullemad rajuhood peaksid kohalike meteoroloogide hinnangul jõudma kohale neljapäevaks ja võivad kesta kuni 18 tundi. Kui ilmaennustus paika peab, saavad võistlused pühapäeval siiski kavakohaselt alata.

Kiiresti tippu

Eesti sõudekoondise moodustavad Jaapanis paarisaeru kahepaat koosseisus Silver Sonntak-Allar Raja ning paarisaeru neljapaat – Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson.

Alles tänavu kevadel Endreksoni eestvedamisel sündinud uue koosseisuga neljane on teatavasti teinud kaasa kahel MK-etapil ja mõlemas sõidus kõik vastased seljatanud. MK üldarvestuses hoiavad mehed teist kohta.

Kogu maailma sõudeavalikkuse tähelepanu alla tõusnud Eesti paatkond edestas Suurbritannias Etonis Tšehhimaad ja Poolat. Münchenis eestlased kaasa ei teinud, seal maitses võidurõõmu Sloveenia Poola ja Tšehhi ees. Luzerni regatil finišeerisid eestlaste järel teisena tšehhid. Kolmas koht kuulus brittidele.

Viimane lihv

39-aastasel Jüri Jaansonil (ja tänu talle ka Eesti spordisõbral) on rohkesti äratundmisrõõmu – Sloveenia neljasel istub tema vana kolleeg ja konkurent ühepaadilt Iztok Cop, Tšehhi tiimis aga ei keegi muu kui Vaclav Chalupa.

Pärast võitu Luzerni treenis Eesti nelik Leedus Trakais, kus otsiti kiirust ja teravust – põhivõistlusmaa kõrval tehti palju lühikesi distantse. Mõned päevad enne ärasõitu Jaapanisse anti vormile viimast lihvi kodusel Pärnu veel. Vahepeal muret teinud Gulovi selg ja Jaansoni valud rinnus polevat praegu enam probleem.

«Oleme valmis. Kõik vajalik on tehtud,» sõnas neljase «projektijuht» Endrekson. Jämsä ja Gulovi sõnul sisendab enesekindlust see, et iga päevaga läheb vorm paremaks, jõudu tuleb juurde. «Oluline on Jaapanis hästi aklimatiseeruda,» märkis Gulov.

Eesti nelikule sobivat paremini jahedam ilm? «Kui läheb palavaks, tuleb ka palavaga sõita. Ei maksa hakata üle mõtlema, et kuidas ma nüüd sõidan. Vot, kurat, ikka sõidan,» põrutas Endrekson.

Kui kõik läheb nagu loodetud ja jõutakse 4. septembril peetavasse finaali, siis mis kohaga nelik ise rahule jääks? Endrekson: «Nooremad mehed oleksid ehk iga medaliga rahul, aga paistab, et Jaanson alla kulla kuidagi ei lepi.»

Andrei Jämsä

Sünniaeg: 14.02.1982, pikkus 185 cm, kaal 92 kg, klubi: Pärnu

Saavutusi: OM 2004 9. koht (paarisaeru neljapaat), MM 2003 9. koht (paarisaeru kahepaat), U23 MM 4. koht (paarisaeru kahepaat)

Kommentaar: «Igast sõudjast esisõudjat ei saa,» kinnitab treener Tatjana Jaanson. «Siin on lisaks füüsilistele eeldustele vaja täiesti erilist kindlameelset karakterit.»

Leonid Gulov

Sünniaeg: 29.09.1981, pikkus 198 cm, kaal 96 kg, klubi: Narva Energia

Saavutusi: OM 2000 9. koht (paarisaeru kahepaat), OM 2004 4. koht (paarisaeru kahepaat), MM 2001 7. koht (paarisaeru neljapaat), MM 2003 7. koht (paarisaeru neljapaat), U18 maailmameister 1988 ja 1999 (ühepaat)

Kommentaar: Sõudeliidu president Rein Kilk teab rääkida: «Mitme sõudespetsi hinnangul on Gulov eelduste poolest kõige andekam Eesti sõudja läbi aegade.»

Tõnu Endrekson

Sünniaeg: 11.06.1979, pikkus 197,5 cm, kaal 104 kg, klubi: Pärnu

Saavutusi: OM 2004 4. koht (paarisaeru kahepaat), MM 2001 7. koht (paarisaeru neljapaat), MM 2002 7. koht (paarisaeru neljapaat), MM 2003 7. koht (paarisaeru neljapaat); U23 MM 2001 paarisaeru kahepaadi maailmameister

Kommentaar: Tõnu Endrekson on niinimetatud super-neljase eestvedaja ja hing. Kui poleks teda, kas Eestist oleks üldse kerkinud sõudenelik, mis tänavu on tippkonkurentsis löömatuna püsinud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles