Rüütel sai e-valimistega lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikohus ei näinud põhiseadusega vastuolu seadusemuudatusel, mis lubab valijal kohaliku omavalitsuse valimistel interneti teel antud häält eelhääletuse ajal muuta.

President Arnold Rüütel jättis juuli keskel teist korda välja kuulutamata riigikogus vastu võetud e-valimisi puudutava seaduse ning pöördus riigikohtu poole.

«Seaduse muudatus, millega sätestatakse valija õigus oma elektrooniliselt antud häält eelhääletuseks antud ajal piiramata arv kordi muuta, on vastuolus põhiseaduses toodud valimiste ühetaolisuse põhimõttega, mis eeldab, et igal valimisõiguslikul isikul on üks hääl ning neile on loodud võimalus valida ühesugusel viisil,» oli Rüütli taotluse sisuks.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium leidis, et valija õigus oma elektrooniliselt antud häält eelhääletuse ajal elektrooniliselt või valimissedeliga muuta ei ole vastuolus valimiste ühetaolisuse põhimõttega. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles