Neljaste seis tõotab MMil pingelist puänti

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu vormel-1s! Paadi kallal askeldaval Jüri Jaansonil hoiab päikesevarju Eesti koondise massöör Ulvi Veiden.
Nagu vormel-1s! Paadi kallal askeldaval Jüri Jaansonil hoiab päikesevarju Eesti koondise massöör Ulvi Veiden. Foto: Rein Kilk

Homne paarisaeru neljapaadi finaal tõotab kujuneda üheks Gifu MM-i naelaks, ja mitte ainult eestlastele, kel põhjust omadele kaasa elada – konkurents selles paadiklassis on kujunenud äärmiselt pingeliseks, vahendab NEEME KORV Jaapanist Hashimast.

Eile ligi neljakümnekraadises tapvalt niiskes palavuses peetud poolfinaalides välja sõidetud aegade järgi võib oodata ülimalt pingelist heitlust.

Eesti (Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov, Jüri Jaanson) võitis oma poolfinaali ajaga 5.49,19, surudes «traditsiooniliselt» tšehhid viimasel viiesajal meetril põlvili. Gulovi sõnul ei saa öelda, et eestlased kerge võidu said. «Olen väsinud. Aga olin ka eelsõidu järel. Finaal on niisamuti uus päev ja uus sõit,» kommenteeris sõitu Gulov.

Olümpiahõbe Jaanson ütles, et oli sõiduga rahul, võimsa lõpuga taheti vastastele oma tugevust näidata. «Lõpp oli põhimõtte küsimus. Mulle oli sõit raske, aga võit andis finaaliks hea toonuse. Kõik oli meie kontrolli all, algusest lõpuni,» märkis Jaanson. « Kas see oli meie viimane piir? Ei tea. Sellepärast oligi oluline võita – keegi konkurentidest ei tea ju, kui palju võitjale veel jõudu jäi.»

Kolmanda finaalikoha võttis mõneti ehk üllatuslikult Prantsusmaa nelik. Prantslaste rünnaku ägedalt vastu võtnud valgevenelased olid sunnitud taanduma neljandaks, kui nende esisõudja Andrei Pliaško loetud tõmbed enne finišijoont meelemärkuseta kokku vajus. Sportlast ootas kaldal kanderaam ning mees viidi joonelt haiglasse tilgutite alla. Ateena olümpiavõitjal Venemaal seekord A-finaali asja ei ole.

Viimane treening oli taas lainemöllus

Teises poolfinaalis olid parimad poolakad ajaga 5.48,72, ülejäänud finalistid on Sloveenia ja Saksamaa. Poolfinaalide parima aja välja sõitnud poolakad olid endaga silmanähtavalt rahul. Jalgrattal paatide vahel laveeriv peatreener säras nagu päike.

«Nii tihedat seltskonda ikka annab kokku tulla,» arvustas sõudekoondise peatreener Jaan Tults vahetult pärast poolfinaale. «Arvasin, et ehk sloveenid kukuvad ära, aga nad on ikka hirmus visad.»

Iztok Cop ja Luka Spik peavad nimelt täna sõitma ka paarisaeru kaheste finaalis. Ka Jaansoni viisteist aastat tagasi ühepaadil maailmameistri tiitlile aidanud treener Mihkel Leppik mainis konkurentsi tihedust: «Teist nii tihedat paadiklassi siin praegu pole. Võidab see, kelle vaim siinsetes tingimustes kõige tugevam on.»

Samasugust kuuma ilma lubatakse ka nädalavahetuseks, lisaks veel üsnagi tugevat tuult. Juba eileõhtusel treeningul võitlesid eestlased Nagaragawa sõudekeskuses tuuleiilidega. «Andis jamada, no ikka olid vägevad lained!» ütles esisõudja Jämsä. Finaali kohta ütleb ta kommentaariks: «Üks sõit on veel.»

Esisõudja naerul näos peegeldub enesekindlus.

Gifu MMi olude suhtes oli kriitiline ka tšehhide nimekaim Vaclav Chalupa. «Mul on olnud ebameeldiv treenida,» tunnistas Jaansoni vana sõber ja konkurent ühesel. «Aga palava ilma vastu pole mul midagi. Usun, et Tšehhimaa on suuteline võitma!»

37-aastane Chalupa ütles, et tuleb pärast MMi Eestisse Jaansonile külla. «Tunnen end koduselt. Tallinn on ju nagu väike Praha,» märkis Chalupa.

Jaanson lahutab meelt müstikaga

Eesti neliku kuulsaim nimi oli eilse poolfinaali ajal ka Gifu diktori suus. «Evergreen Jüri Jaanson,» kuulutas ta paarisaeru neljaste poolfinaali kommenteerides.

«Igihaljas» sõudja ise rääkis, et ei kavatse täna homseks finaaliks valmistudes midagi erilist ette võtta. Samas kurtis ta, nagu nooremadki mehed mõne päeva eest, et Gifu piirkond on igav. «Tore oleks, kui saaksime endale homseks (tänaseks – N. K.) midagi välja mõelda, aga kõigepealt on oluline poolfinaalist taastuda,» sõnas Jaanson.

Oktoobris 40. sünnipäeva tähistav Jaanson tõdes, et kogenud sportlane võtab võistlusi tahes-tahtmata kui rutiini. «Tegelikult oleks värskeid mõtteid vaja, aga siin pole neid kuskilt võtta. Niipalju vaheldust oli, et käisime abikaasaga elektroonikapoes, kust ostsime talle hea digikaamera.»

Jaanson ütleb, et aja jooksul on tema nii-öelda kõrvalise tegevuse soovid vaheldunud. Palju sõltub muidugi ka võistluspaiga asukohast.

«Selle aasta trend on mul raamatud. Lugesin mõne aja eest Dan Browni «Da Vinci koodi», nüüd võtsin ette «Inglid ja deemonid». Eks ta üks müstika ja fiktsioon ole, aga mõtete mujale viimiseks kõlbab. Mäletan, et Barcelona OMi ajal olid arvutimängud suhteliselt uus asi ja siis kulutasime sellele tohutult aega,» ütles Jaanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles