Tavapärasest lühem Erna retk viib võistlejad kaheks ööks metsa

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erna retke dessant Salmistus.
Erna retke dessant Salmistus. Foto: Toomas Huik

Homme algab maailma raskeimate militaarvõistluste hulka kuuluvaks peetav Erna retk, kus sel aastal stardib 25 võistkonda, neist kaks naisliikmetega.

Tänavu lühemast, kuid tihedamalt ülesannete täitmist nõudvast Erna retkest on tulnud osa võtma võistkonnad Soomest, Taanist, Hollandist ja Saksamaalt ning vaatlejad Hiinast. Naiskodukaitse võistkonnad on Saare- ja Võrumaalt.

Täna said 100 osalejat Läsna baaslaagris kätte luureretke mandaadi. Õhtul asetavad aga Kaitseväe, Kaitseliidu, Erna Seltsi ja võistkondade esindajad traditsioonilise pärja hävituspataljonide ja NKVD poolt Kautla külas mõrvatud eestlaste mälestuseks Kautla mälestuskivile.

Võistluste pidulik avamine toimub homme hommikul kell üheksa Jüriöö pargis, kus osalejaid tervitab kaitseminister Jaak Aaviksoo. Edasi lähevad võikonnad Miinisadamase, kus peale varustuse kontrolli siirdutakse mereväe laevadele.

Võistlus algab ka sel aastal traditsioonilise vaatemängulise dessandiga Salmistu rannale. Kell 16.00 asuvad võistkonnad miiniveeskajalt «Tasuja» ning miinilaevadelt «Admiral Cowan» ja «Ugandi» dessantpaatidesse ning maabuvad randa, kust algabki retke võistluslik osa.

Korraldajad paluvad dessandi pealtvaatajaid parkida oma autod Peterburi maanteelt Salmistusse viival teel eranditult parempoolsele teepervele, et vajadusel tagada esmaabiautodele takistamatu liikumine.

Samuti tuletavad korraldajad meelde, et dessandi kõige põnevam osa ehk plahvatused ja kuulipildujavalangud ei pruugi sobida väikelastele ja koduloomadele, kelledega oleks mõistlik dessanti jälgida kaugemalt. Salmistus jagatakse pealtvaatajaile ka kõrvatroppe, mida korraldajad soovitavad tungivalt ka kasutada.

Võistluste peakohtunik on USA armee atašee Eestis kolonelleitnant Robert Schaefer, võistluste ülem on Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste ja staabiülem ooberstleitnant Jaak Kallak Rootsist. "Erna Retk 2009" korraldajad on Kaitsevägi, Kaitseliit ja ERNA Selts. Võistlus lõpeb laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles