Tartu elas kaasa sõudjate sünnipäevatrallile

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudeliidu juhtkonna aktiivsus tõi Eestisse maailmanimed, Emajõel võtsid teiste seas üksteiselt mõõtu Olaf Tufte (pildil), Iztok Cop, Vaclav Chalupa ja Jüri Jaanson.
Sõudeliidu juhtkonna aktiivsus tõi Eestisse maailmanimed, Emajõel võtsid teiste seas üksteiselt mõõtu Olaf Tufte (pildil), Iztok Cop, Vaclav Chalupa ja Jüri Jaanson. Foto: Sille Annuk

See kõik juhtub ühel ja samal pärastlõunal. Eesti sõudelootus Allar Raja lööb vahetus konkurentsis maailmameistrit Iztok Coppi, kogu võistluse võidab aga Tõnu Endrekson. Teiste spordialade tegijatest tõstab kristallkarika heitealade treener Aleksander Tammert seenior. Peaminister Andrus Ansip võidab VIPide sprindidistantsi.

Tartus Emajõe ääres sagib sadu sõudevõistlust jälgivaid inimesi, võttes Copilt, Vaclav Chalupalt, Olaf Tuftelt ja Jüri Jaansonilt autogramme. Ning tagatipuks soovitakse üksteisele pidevalt: «Palju õnne sünnipäevaks!».

Laupäeval peetud Eesti akadeemilise sõudmise 130. aastapäeva pidustuste kirjeldus võib tõepoolest kõlada kui hullumeelse absurdne unenägu. Ometi oli kõik nii. Sõudeliidu juhtkonna aktiivsus tõi Eestisse maailmanimed, kes võistlesid meie paremikuga 200 m pikkusel sprindirajal, lisaks meelitati veele rida avaliku elu tegelasi.

Neljase võim

Play-off-süsteemis peetud võistlusel andsid tooni sõudjad, kellest tänavu kõige enam juttu olnud – Eesti paarisaeru neljase meeskond. Kahelt MK-etapilt esikoha ning MMilt pronksi toonud nelikust jõudis poolfinaali kolm meest.

Jaansonit võitnud Leonid Gulov lõi poolfinaalis ka eessõudjat Andrei Jämsät, neljase «mootor» Tõnu Endrekson Olaf Tuftet. Heitluses kolmandale kohale tabas neljase eessõudja Jämsä aer rajapoid ja Tufte pani paremuse maksma. Endrekson aga oli finaalis üle Gulovist. Võit tuli, muide, Jaansoni esimese paadiga 1986. aastast.

«Mis see 200 meetrit siis on. Ei mingit kavalust. Hea start on kõige tähtsam, edasi läheb kõik juba rahulikult,» nentis Endrekson. Finaali eel viskas ta vette piduri – nööriga paadi külge kinnitatud kohvipurgi – ning tegi soojenduseks jõulisi tõmbeid. «Pelgasin, et tehnika veab alt – aerukronsteinid värisesid päris kõvasti,» muheles ta.

Publikule pakkus suurt lõbu ka rahvapaatide võistlus, kus sporditippude konkurentsis võitis treener Aleksander Tammert seenior kettaheitjast poja ja suusaprinteri Erkki Jallai ees. «Viimati sain võistlustel karika vist 1977. aastal,» rõõmustas Tammert.

VIPide sõidus oli omaette klassist peaminister Andrus Ansip, kes edestas kindlalt sõudeliidu presidenti Rein Kilki ja akadeemilise spordiliidu juhti Ants Veetõusmet.

«Kui noorukina kergejõustikutrennis käies ei lubanud meniskipõletik vahepeal põhialadega tegeleda, siis sai tõesti sõudmist proovitud,» tunnistas Ansip, kes viimastel aastatel on aere peos hoidnud kanuumatkadel. Peaminister nentis, et lisaks isiklikule lõbule võttis ta stardikutse vastu veel ühel põhjusel.

«Midagi muutus minus, kui nägin, kuidas Rootsi kuningas sõitis läbi Vasaloppeti. See oli justkui märk, et kui saad midagigi ära teha sportlike eluviiside edendamiseks, tuleb seda teha,» sõnas Ansip.

Kilk ütles, et see oligi eesmärk – meelelahutus ja spordipropaganda ühes tükis. «Rahvas sai kümne meetri kauguselt näha tippmehi, keda tuntakse üldiselt ju vaid teleekraanilt ja leheveergudelt,» märkis Kilk.

Jüri Jaansoni meelest näitas suur publikuhuvi, et sünnipäevapeoks leiti õige vorm. «Kui aastapäeva tähistamiseks oleks korraldatud tõsine sõudevõistlus, oleksime meie, sõudjad, ise peost ilma jäänud. Siis oleks meil tulnud ka vastava põhjalikkusega valmistuda,» tõdes ta.

Pidu ja argipäev

Iztok Cop lisas, et show on erakordselt vajalik järelkasvule, noortele sõudjatele. «Mul on lähiajal mõned kohtumised sõudeliidu ametnikega, kus kavatsen öelda, et peaksime just sellistele asjadele rohkem tähelepanu pöörama,» sõnas tänavu paarisaeru kahesel MM-kulla ja neljasel hõbeda võitnud sloveen.

Oma 130. sünnipäeval näib vanake päris kõbusas seisus – meil on tipud ja tippu pürgijad. Kuid sünnipäevale järgneb paratamatult argipäev ja järelkasvu eest hoolitsemine peab vältimatult olema ka meie prioriteet.

Tartu täismõõtmeline sõudekanal on praegu ikkagi veel suhteliselt kauge unistus, olgugi et asjad näivad edenevat. Mis saab aga vahepeal, kui Tartu Ülikooli sõudeklubi tuleviku kohal ripub mitmeid küsimärke? Viljandi sõudekeskuse murduvad põrandalauad on juba ajakirjanduse vahendusel legendiks saanud.

MMil edukalt edenenud neljase meeskonda kuulunud ning Narvas kangelase staatusse tõusnud Leonid Gulov muretseb sõudmise tuleviku pärast oma kodulinnas. «Praegu huvilisi poisse jätkub, aga kui vanemad näevad, millistes tingimustes tuleb treenida, viiakse nad mujale,» sõnas Gulov.

Lõbus nädalavahetus on möödas. Täna on taas argine esmaspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles