Heldur Viires jagab pallaslikku õpetust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval võtab mõnigi Tartu raeplatsi ja Rüütli tänava nurgamaja uksest siseneja ette kolmveerandsada trepiastet, eesmärgiks uued kunstikõrgused.

Maalimist õppida soovijaid ootab neljandal korrusel ees Konrad Mäele kuulunud ateljee. Siin maalis ta eelmise sajandi teise kümnendi algul oma kuulsad maastikud.

Nüüd saavad sealsamas ruumis, kunstiühingu Pallas stuudios ehk Konrad Mäe ateljees Heldur Viirese käest vabaakadeemilist kunstiharidust tulevased Konrad Mäed. Viires on saanud kunstihariduse omakorda pallaslastelt.

17. tegevusaasta

Kuigi ateljee 17. tegevusaasta algab täna, on uued õpilased vabade kohtade tekkimisel oodatud aasta läbi. Ajapikku on õppimas käijaid olnud Viirese sõnul sadu.

Õppetöö on tasuline, viissada krooni kuus, ja võib kesta nii mitu aastat, kui aga huviline soovib. Osa tasust läheb modellidele, sest õppurid pannakse kohe elavat inimest kujutama. «Vahelduseks teeme natüürmorte ja muudki,» lisas Viires.

Kevadel oli Konrad Mäe ateljees kuus-seitse õpilast. Seda on Viirese sõnul parasjagu, sest ruumi on maalimiseks vaid kümnele.

1998. aasta sügisel alustas praegune ainuke õppejõud uut hooaega üksi, sest suvel suri tema kolleeg, ateljees kümme aastat kunstihariduslikku valgust jaganud Kaja Kärner.

Nii saab Viires ennast praegu nimetada ainukeseks inimeseks, kes viib pallasliku hõnguga ruumides edasi Pal-lase maalikooli õpetusi.

Konrad Mäe ateljees on saanud koolitust, mille kohaselt maal on värv, teiste hulgas Katrin Moora, Maris Tuuling ja Margus Meinart. Neid tunnevad kunstihuvilised nii Eestis kui ka Norras ja Soomes välja pandud näituste järgi.

Õpilaste hulgas on olnud ka Silja Härm, Karitas Uus, Allan Gulli, Alo Aarsalu, Andres Rõhu, Peeter Krosmann.

Üks kunagine õpilane on aga praegu rohkem tuntud muusikuna – Pastacas.

Pallase asutamine

Konrad Mägi oli aastal 1918 kunstiühingu Pallas asutajaid ja Pallase kooli esimene juhataja.

Suvel 1988 pressis maalija Alfred Kongo kunstiühingut koos teiste tartlastega taasasutades kunstnikult ja luuletajalt Indrek Hirvelt välja lubaduse pallasliku maalikooli või stuudio asutamise kohta.

Keegi neist, kes olid saanud päris korraliku Pallase maalikooli, ei tahtnud võtta õpetamist enda peale. Kui aga Hirv läks teist korda Kaja Kärneri juurde, sai ta nõusoleku, kuid ainult juhul, kui ka Heldur Viires oleks nõus.

«Heldur oli nõus. Ja Kaja manitses teda, et Pallase maalikultuuri, prantsuslikku maaliõpetust ja suhtumist värvi tuleb säilitada,» meenutas Hirv.

Kunstiühingu Pallas nüüdne esimees Enn Lillemets märkis, et õppetöö Konrad Mäe ateljees on alternatiivne valik keskendumiseks ja süvenemiseks praeguses suvalises ja piirideta kunstiilmas.

Konrad Mäe ateljee, mis tegutseb Tartus Raekoja plats 8 neljandal korrusel, ootab täna kell 12 uusi õpilasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles