Keskerakond taotleb menetlust T-särkide asjas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorukid palju poleemikat tekitanud T-särkides «Kommarid ahju!»
Noorukid palju poleemikat tekitanud T-särkides «Kommarid ahju!» Foto: Peeter Langovits

Keskerakond tegi täna avalduse, milles teatas taotlusest kriminaalmenetluse algatamise kohta T-särkide «Kommarid ahju!» asjas.          

Särk kirjaga «Kommarid ahju!» ning selle all loetelu poliitikutest on Keskerakonna hinnangul selge avalik üleskutse vihkamisele, vägivallale ja poliitiliste vastaste füüsilisele hävitamisele.

Kuna poliitikute surma soovitakse põhjustada poliitilisel eesmärgil, siis on tegemist terrorismile kihutamisega, oli kirjas erakonna avalduses.  

Keskerakonna teatel on T-särkide aktsiooniga seotud Isamaaliit ja Res Publica. Täna õhtul tehtud avalduses palub erakond neilt vastutuse võtmist oma tegude eest, selgitusi ning ametlikku vabandust nii Eesti avalikkuse kui ka selles nimekirjas üles loetud inimeste ees.

Erakond on seisukohal, et selline vägivalda õhutav aktsioon on suunatud laiale isikute ringile ning on ületanud igasuguse aktsepteeritud sallivuse piire ja taotleb seetõttu kriminaalmenetluse alustamist terrorismile kihutamise fakti kohta.

«Raske on kujutada ette euroopalikku riiki, kus endised peaministrid Laar ja Parts aplodeerivad üleskutsetele ajada inimesi ahju ja kihutavad sellisele tegevusele purju joodetud alaealisi,» oli kirjas erakonna avalduses. 

Keskerakonna hinnangul on see ennekuulmatu ja kõlab uskumatult. «Leiame, et terrori õhutamisega on demokraatia Eestis sattunud tõsisesse ohtu. Tegemist ei ole valimiseelse poliitilise nalja, pedagoogilise eksperimendi või ebaõnnestunud valimiseelse kihutustööga.»

Üleskutsel inimesed ahju ajada, ei ole erakonna teatel midagi pistmist sõnavabadusega. «Tegu oli teadliku ja tahtliku kuriteoga,» oli kirjas avalduses. «Sellistele neonatsistlikele aktsioonidele tuleb vastata adekvaatselt – kuni selleks on veel aega. Neisse tuleb suhtuda tõsiselt ning käsitleda neid vastavalt nende ühiskonnaohtlikkusele.»

Reedel 23. septembril toimus Kadrioru staadionil ETV ja ER vaheline jalgpallimatš, meenutamaks 25. aasta taguseid sündmusi. Sellel üritusel oli Keskerakonna teatel näha mitmeid noorukeid (sealhulgas alkoholijoobes), kes kandsid punaseid T-särke, mis väidetavalt valmistatud ajalehe KesKus tegijate poolt.

Punase T-särgi esiküljel on küsimärk ja kiri «Kaua võib?». Tagaküljel on loosung «Kommarid ahju!» ja loetelu valdavalt kolme erakonna tegevpoliitikutest.

Loetelus olid teiste hulgas Ansip, Savisaar, Reiljan, Rüütel, Klandorf, Kallas, Palmaru, Jõerüüt, Allik, Seppik, Eesmaa, Lenk, Velman, Tootsen, Ivanov, Linde, Mägi, Opmann, Treial, Aidma, Jõgi, Saar, Klaassen, Leivo, Taimla, Alatalu, Tafenau, Soosaar, Kimber, Randver, Efendijev, Õunapuu, 2. Reiljan, 3. Reiljan ja Mänd. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles