Lõpetagem kohukesereklaami hüsteeria

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hüsteeria kohukesereklaami ümber tõstab tuure. Poliitikute süüdistused üksteise pihta lähevad üha räigemaks. Seda vaatamata olukorrale, kus nii politsei kui ka tarbijakaitse on reklaami suhtes alustanud väärteomenetlust.

Minu hinnangul tuleks sellises olukorras loobuda emotsioonidest ja poliitilistest ambitsioonidest ning anda olukorrale hinnang just kehtivast õigusest lähtuvalt. Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse § 61 sätestab aktiivse agitatsiooni ajaks tõesti poliitilise välireklaami keelu. Reklaamiseaduse § 4 kohaselt on eksitav reklaam tõesti keelatud.

Aga eelnimetatud seadused kehtestavad ka reeglid, kuidas selliste reklaamide esinemise või sellekohase kahtluse korral toimida. Ning toimida tuleb just seadusest lähtudes, mitte aga mõne erakonna poliitilisi ambitsioone silmas pidades.

Seadus ütleb, et poliitilise välireklaami keelu rikkumise korral on sellise väärteo kohtuväliseks menetlejaks politseiprefektuur. Politsei on kohukesereklaami asjas juba menetlust alustanud.

Seadus ütleb, et eksitava reklaami keelu rikkumise korral on väärteo menetlejaks kas tarbijakaitseamet, valla- või linnavalitsus või ravimiamet (ravimite reklaami osas). Tarbijakaitseamet on juba vastavat menetlust alustanud.

Peab ka rõhutama, et väärteomenetluse seadustiku § 11 lg 1 kohaselt peab olukorras, kus väärteo menetlemise pädevus on seadusega antud mitmele kohtuvälisele menetlejale, väärteoasja menetlema selle kohtuvälise menetleja ametnik, kes on teinud esimese menetlustoimingu.

Austatud poliitikud, mida te tahate? Mitu koera peab ühe puu all haukuma? Väärteomenetluse läbiviimiseks on oma kord. Praegu on nähtav vaid teie soov kehtivat olukorda ära kasutades mõjutada väärteomenetluse kulgu ja panna ametnikud tegutsema teie poliitilistest ambitsioonidest lähtuvalt.

Tuletan meelde, et kehtiva seaduse kohaselt võib ka sellist käitumist pidada seadusega keelatuks ning karistatavaks süüteoks. Ja tuletan meelde, et kõik siin viidatud seadused on teie endi vastu võetud. Toimigem siis nende kohaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles