Tallinn saab uue jahisadama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellesse angaari paigutatakse jahid talvehoiule.
Sellesse angaari paigutatakse jahid talvehoiule. Foto: Uwe Gnadenteich

Septembris alustab Tallinnas tegevust uus jahisadam, mis asub BLRT Grupile kuuluvas Peetri ehk Noblessneri sadamas.


Jahisadama omanik ja arendaja on Jaanus Tamme, kes rendib sadama omanikult BLRTlt maad. «Ma tahan teha siia aastaringse sadama, kus suvel saab jahte hoida akvatooriumis ja talvel tõstetakse need veest välja ning viiakse kohe varju alla,» selgitas Tamme oma plaane.

Sama palju jahte, kui mahub uue sadama akvatooriumisse, suudab ta talveks kaldale võtta. Laevade talvehoiu jaoks on sadamas kaks suurt angaari. «Angaari etteotsa tuleb soojustatud töökoda, kuhu saab jahi sisse lükata, kõik vajalikud tööd ära teha ja siis talveks angaari tagumisse ossa viia,» selgitas Tamme. Talveks kaldale tõmmatud jahte saab hoida ka angaari taga oleval platsil, mis on meretuulte eest müüriga kaitstud.

Praegu seisab tulevase jahisadama akvatooriumis BLRT pargas, millega veeti üle mere laevatehases tehtud Stockholmi metrootunneli osad. Pargas on sealt aga kohe lahkumas ning siis märgitakse ära kohad, kus saavad asuma kaid, seejärel tuleb veeteede ameti laev, mis laseb raskused vette ja siis saabki kaid paika panna.

Lõppeval hooajal loodab vastne sadamaomanik vastu võtta umbes 40 jahti. «Praegu tahakski laevade talvehoiu toimima saada, nii et kevadel oleks akvatoorium valmis ja kõik talvehoiul olnud jahid läheksid kohe kaide äärde,» lausus Tamme. Esimesed viis jahti, mille omanikud on sadama omal käel üles leidnud, seisavad juba kai ääres ning Tamme sõnul septembris jahisadamast ilmselt naljalt vaba kohta ei leia.

Ka looduslikult on sadam heas asukohas. «Ainult idatuulega võtab väiksemad paadid kai ääres kõikuma. Aga selle vastu on plaanis veel üks lainemurdja teha. Ja tegelikult põhjustavad tuultest rohkem lainetust hoopis suured laevad, mis teistega ei arvesta ja peaaegu täiskäigul Reisisadamasse sisse sõidavad,» ütles sadamaomanik ja arvas, et uus lainemurdja kaitseb sadamat ka nende eest.

Oma ülesandena näeb Tamme inimeste sadamasse meelitamist mitte ainult mere, vaid ka maa poolt. Praegu on Peetri sadam täiesti kinnine. Territooriumit ümbritsevate müüride harjal on mitmes keerus okastraat ja väravas seisab koeraga valvur, kes igalt siseneda soovijalt «propuskit» nõuab. Kuid see süsteem peaks varsti sujuvamaks muutuma.

BLRT esindajad olevat alguses kõhelnud, et kas jahisadamat külastavad inimesed ja sadamas toimuv laevaehitus ikka kokku sobivad. Tamme sõnul aga on suurte laevade ehitamine niivõrd uhke ja huvitav vaatepilt, et sellele võiks lausa pileteid müüa ning turistidele sinna ekskursioone korraldada.

Oma panuse inimeste sadamasse toomisse annab ka Tõnu Kaljuste Nargen Festival, mis augusti lõpul korraldab Peetri sadama territooriumil, otse jahisadama kõrval asuvas ajaloolises Noblessneri valukojas suurejoonelise kontserdi, mille publik saabub ja lahkub linnahalli kai äärest laevaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles