NYYDishelikunsti tuhat uudishimulikult ergast nägu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algab Eesti erilisim muusikafestival NYYD, mis tutvustab uusimat ja uut helikunsti ning uue muusika klassikat. NYYD pakub seda, mida igapäevases Eesti kontserdielus napib. Need on kontserdid väikesele, aga teadjale uudishimulikule publikule, kes hindab helide kunsti erinevaid vorme, nende ristumist ja lahustamist.

Festivali kavas on seekord rohkesti teatraalset ja elektroonilist, kõrvalekallet ning akadeemilise kontserdisaalimuusika edasiarendusi.

Näide kultuuride ühisosa kompamisest on festivali peakülalise London Sinfonietta kava, kus kokku saavad akadeemiline nüüdiskunst ja plaadifirma Warp Records toodetud tantsuline elektronmuusika. Provokatiivses programmis on kõrvuti näiteks Stockhausen ja Aphex Twin ja publikuks oodatakse uudishimulikke muusikateadlastest «õhtuse vööndi» DJ-deni.

Uut ja veel uuemat

Kontserdile lisab veelgi väärtust, et seal osaleb Klassikaraadio kuulajatele hästi tuntud saksofonist ja Simon Haram ja enneolematu helivarustusega Lõuna-Aafrika päritolu nais-DJ Mira Calix.

Maailmakuulus Kronose kvartett on Eestis mitu korda varemgi esinenud. Oluliselt muusikapiire avardanud kvarteti kavas on Tallinna kontserdil seekord kaks maailmaesiettekannet: Pelle Gudmundsen-Holmgreeni uus teos, kus vokaalsolistiks Paul Hillier, ja Peteris Vasksi keelpillikvartett nr 5. Läti helilooja Vasksi heakõlaline ja kirgliku jõuga muusika on ka Eestis palju kuulajaid leidnud.

Festivali üks pärleid on noore hollandi helilooja Michel van der Aa ooper «One». Lavastus rändab juba kaks aastat Euroopa muusikafestivalidel, siinkirjutajal õnnestus seda mullu Varssavis näha.

Teos on uudne nii muusikalt kui lavastuselt, kasutab vaimukalt videokunsti ja helirežii võimalusi. Ooperit kannab kanada lauljatari Barbara Hannigani näitleja- ja vokaalmeisterlikkus, samuti tema tehniline osavus.

Uuema põlvkonna helimeistritest on võimalik NYYDil tundma õppida Austraalia tuntuimat nüüdisheliloojat ja vioolakunstnikku Brett Deani, kelle loomingust saab kuulda mitut teost nii Olari Eltsi kui Tõnu Kaljuste dirigeerimisel.

Akadeemilise nüüdismuusika poolelt on suurkülalisteks spektraalmuusika isa Tristan Murail ja tema koostööansambel Les Temps Modernes. Eesti heliloojate nooremat põlvkonda oluliselt mõjutanud mees on ka ise kohal, kohtub üliõpilastega ja publikuga.

Palju eesti muusikat

Tänavu tuleb esiettekandele üle kümne eesti helilooja oopuse. Suurim uudisteos on Toivo Tulevi «Songs» Ülemlaulu tekstile ja de la Cruzi luulele Eesti Filharmoonia kammerkoorilt.

NYYDil osalevad ka paljud eesti muusikud, alustades samal festivalil üle kümne aasta tagasi sündinud NYYD Ensemble’iga. Esinevad nii Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel kui Olari Eltsi juhitud ERSO, samuti mitmed kammeransamblid. Heal muusikal on alati tuhat erinevat nägu.

Muusikafestival

NYYD

Festivaliheliloojad Tristan Murail ja Brett Dean

13.–23. oktoobrini Tallinnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles