Doktor Surm lipsas Hispaania politseil käest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vihjed, et Teise ilmasõja ajal natsi koonduslaagrites töötanud austria päritolu arst Aribert Heim ehk doktor Surm võib viibida Girona maakonnas Hispaanias, ei viinud sõjakurjategija tabamiseni.

Girona politsei pressiesindaja Joan Lopezi sõnul on siiski kindel, et 91-aastane Heim viibis hiljuti Costa Brava regioonis.

Ajalehe Der Spiegel andmetel kandis Heimi sugulane 2003. aastal 300 000 eurot ehk umbes 4,7 miljonit Eesti krooni itaallasest peretuttava pangaarvele Costa Brava piirkonnas. Uurijad kahtlustavad, et tuttav kasutas raha Heimi huvides.

Hispaaniast lahkunud

Natsi sõjakurjategijaid jahtiv Simon Wiesenthali keskus teatas läinud nädalal, et on Hispaanias jälil Aribert Heimil, kelle otseseks süüks peetakse sadade vangide tapmist ning piinamist eriti sadistlikul ja julmal moel Teise maailmasõja ajal Sachsenhauseni, Buchenwaldi ja Mathauseni koonduslaagris.

Kataloonia politsei arvates võib Heim viibida nüüd hoopis Ibizal, Mallorcal või Menorcal.

43 aastat põgenemist

Heim töötas pärast Teist maailmasõda Saksamaal arstina, kuid põgenes sealt 1962. aastal enne arreteerimist. Doktor Surm on varjanud end Argentinas, Brasiilias, Hispaanias ja Taanis. Heimi naisele ja tema kolmele lapse oli teada, et Heim suri Argentinas juba aastaid tagasi.

Saksa riik on lubanud anda Heimi tabajale 132 000 eurot (umbes kaks miljonit Eesti krooni), millele lisandub veel 10 100 eurot (umbes 158 000 krooni) Simon Wiesenthali keskuselt.

Aribert Heim

• Simon Wiesenthali keskus süüdistab Heimi ehk doktor Surma sadade vangide tapmises ning piinamised eriti sadistlikul ja julmal moel Teise maailmasõja ajal Sachsenhauseni, Buchenwaldi ja Mathauseni koonduslaagris.

• Saksa riik on lubanud anda Heimi tabajale 132 000 eurot (umbes kaks miljonit Eesti krooni), millele lisandub veel 10 100 eurot (umbes 158 000 krooni) Simon Wiesenthali keskuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles