Võltsingute uurimine tõusis Eestis uuele tasemele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeraha. Foto on illustreeriv.
Valeraha. Foto on illustreeriv. Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Eesti Kohtuekspertiisi Instituut (EKEI) soetas riigihanke korras viimase põlvkonna seadme, millega saab tuvastada erinevate dokumentide ning paberraha turvaelemente ja õigsust.


EKEI direktor Üllar Lanno sõnul oli eelmine aparaat, millega kohtueksperdid töötasid, juba ligi kümme aastat vana ning ei võimaldanud enam kõiki vajalikke toiminguid teha, vahendas

ERR Uudised

.


EKEI direktor tunnistas, et ka võltsingud on iga aastaga üha arenenud, mistõttu on ilma moodsa tehnikata neid kohati võimatu tuvastada. «Kui tavaliselt peab halogrammide ning vesimärkide nägemiseks rahatähte erineva nurga all valguse käes vaatlema, siis meie uus aparaat toob kõik turvamärgistused ühekorraga selgelt esile,» toob Lanno näite, kuidas on nüüdsest ebakõlasid kergem tuvastada.

«Uue seadmega saab uurida kõige tänapäevasemaid turvamärgistusi, nagu hologrammid või masinloetavad koodid ID-dokumentidel,» lisas ta.

Käesoleva aasta esimesel poolel registreeriti Eestis 245 võltsitud maksevahendi ja väärtpaberi ning 112 võltsitud dokumendi, pitsati ja plangi kasutamise juhtumit.

EKEI dokumendiosakonna kasutuses olev videospektraalse võrdlussüsteemi seade VSC 6000 tuli turule alles käesoleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles