Skip to footer
Päevatoimetaja:
Margus Martin
Saada vihje

Soe suutäis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen

Kuum võileib sobib nii kiireks kõhutäiteks kui ka pidusöömingu eelroaks.

Nõukaajal sai ahju pistetud ketšupiga määritud ja juustuviiluga kaetud sai, või siis vorsti-juustu leib. Tasapisi hakkasid kooslusesse imbuma maitseürdid ja -õlid ning kõiksugu uudisjuustud.

Nüüd on võimalused katsetada eri moodi ahjuvõileibu ilmatu suured. Lisaks sellele, et soe võileib on nutikas variant külmkappi seisma jäänud juustu- ja vorstikillu ärakasutamiseks ning kiire moodus sooja õhtueine või kerge pärastlõunasnäki valmistamiseks, sobib see ka koduse pidusöögi sissejuhatuseks.

Kas teha sooje võileibu moodsas võileivagrillis või kasutada ahju, on juba võimaluste ja maitse asi. Kõik retseptid on arvestatud neljaks portsjoniks – kui isu suurem, võib koguseid oma äranägemise järgi muuta.

Soe kartuli-rukkileivapala

4 suuremat keedukartulit, 4 viilu rukkileiba (sobib nt Rukkipala või -ohik), veidi punast pestokastet, 8 anšoovise- või vürtsikilufileed (Eesti «anšoovis» sobib suurepäraselt), pisut kappareid, riivitud parmesani juustu, kaunistuseks sidruniviile ja peterselli.

Viiluta keedukartulid, määri nii leiva- kui kartuliviilud pestoga. Pane leivale kartulid, samuti anšoovisefileed ja mõned kapparid. Raputa peale parmesani ja kuumuta 225 °C ahjus, kuni pind muutub kuldpruuniks. Kaunista hakitud peterselli ja sidruniviiludega.

Kuum verivorstisuupiste

1 pikk sai (sobib ka rukkileib), veidi pohlamoosi või õunapüreed, pisut võid, paar 15 cm pikkust jämedamat verivorstijuppi, pisut värsket murulauku.

Rösti ahjus või prae mõlemalt poolt saiaviilud. Lõika vorst 1,5-2 cm viiludeks, prae pannil mõlemalt poolt. Määri saiadele pohlamoosi, kata praetud verivorstilõikudega ja raputa peale murulauku. Paku kohe.

Suupistesai sinihallitusjuustuvõiga

1 pikk sai (sööja kohta tuleb u paar viilu), 200-250 g kooritud krevette, 100 g toasooja võid, 150 g sinihallitusjuustu (kõige paremini sobib soomlaste Aura), veidi peterselli, 2-3 küüslauguküünt.

Sega või, peenemaks tükeldatud juust ja purustatud küüslauk ühtlaseks massiks. Lisa hakitud petersell ja sega. Viiluta sai, pane saiaviiludele mõned krevetid ja määri peale või-juustusegu. Pane ahjuplaadile ja kuumuta 200 °C ahjus (grilli all), kuni juust on sulanud.

Ahjusai Capri moodi

4 viilu (mitmevilja)röstsaia või 8 toekat viilu pikka saia, u 250 g mozzarella juustu, tomateid, veidi värsket basiilikut, oliiviõli, (pestokastet).

Pintselda saiaviilud oliiviõliga (soovi korral võid peale määrida ka pestokastet), kata tomati- ja seejärel mozzarellaviiludega. Pane ahjuplaadile ja kuumuta 200 °C ahjus, kuni juust on kuldkollane. Raputa peale värsket basiilikut.

Kes peab lihast, võib saiakatteks lisada komplekti ka õhukese singiviilu – hästi sobib toorsink.

Soojad kitsejuustusaiad

4 paksemat saiaviilu, 2 keskmist kõvemat punast õuna, veidi võid, 2-3 spl tumedat muscovado-suhkrut, u 200 g kitsejuustu, pisut sidrunimahla.

Prae saiaviilud pannil võis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lõika õun õhukesteks viiludeks, pane koos võiga pannile, lisa ka suhkrut ja kuumuta mõlemalt poolt. Maitsesta sidrunimahlaga.

Tõsta õunaviilud saiale, kata kitsejuustuviilu(de)ga. Kuumuta

200 °C ahjus (grilli all), kuni juust on sulanud. Pane taldrikule ja vala peale praadimisvedelikku.

Angeelika Kang,
Kodukirja köögitoimetaja

Kuum võileib kodujuustu ja päikesekuivatatud tomatiga

Väga mahlased võileivad, kus täidises tervislik kodujuust ja päikesekuivatatud tomati kaste. Viimase võib asendada ka mõne muu tomatikastmega. Hea tööle kaasa võtta.

Neljale. 8 viilu mitmevilja-röstsaia, määrimiseks võid, 300 g kodujuustu, 1 purk tuunikala vees või õlis, 50 g riivjuustu, 1 dl päikesekuivatatud tomati kastet (nt Heinz), veidi musta pipart, värsket basiilikut.

Määri saiaviilud võiga. Sega omavahel kodujuust, nõrutatud tuunikala, riivjuust, tomatikaste, must pipar ja hakitud basiilik. Aseta võiga määritud saiaviilu pool võileivagrillile.

Tõsta peale kodujuustutäidist. Aseta teine võiga määritud saiaviil peale nii, et võiga pool jääb ülespoole. Grilli võileibu 2-3 minutit, kuni need on kuldpruunid. Tee nii ka ülejäänud saiade ja täidisega. Lõika diagonaalis pooleks ja serveeri kohe.

Soe seenevõileib

See võileib sobib hästi kergeks eineks. Võid kasutada šampinjone või muid värskeid või soolaseeni. Valmivad üsna lihtsa vaevaga.

Neljale. 4 viilu röstleiba, 1 spl õli, 1 sibul, 200 g seeni, 1/ 4 tl soola,

1/ 4 tl musta pipart, 100 g sulatatud juustu (nt Merevaik kukeseentega),

2 spl vett, hakitud tüümiani, lehtsalatit.

Kuumuta pannil õli ja prae hakitud sibulat mõni minut. Lisa hakitud seened ja prae veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Sega juurde sulajuust ja vesi ning sega ühtlaseks. Lisa hakitud tüümian ja sega läbi. Rösti leivaviilud. Aseta peale salatileht ja seenekaste.

Kommentaarid
Tagasi üles