New Delhi plahvatused nõudsid üle 60 inimelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokis inimesed seisavad India pealinnas New Delhis segipaisatud poekese ees, mille lähedal plahvatas üleeile üks kolmest pommist.
Šokis inimesed seisavad India pealinnas New Delhis segipaisatud poekese ees, mille lähedal plahvatas üleeile üks kolmest pommist. Foto: AP / Scanpix

India pealinnas New Delhis üleeile toimunud kolmes plahvatuses sai surma vähemalt 61 ja vigastada 210 inimest. Ohvrite hulgas oli palju lapsi.

Suurim oli hukkunute arv Sarojini Nagari turul, kus lendasid õhku gaasiballoonid, mida kaupmehed sageli kasutavad. Hulk inimesi sai surma ka New Delhi suurima raudteejaama lähedal Paharganji linnaosas, kus liigub palju välismaa rändureid.

«Naine ja tema kaheaastane poeg surid just minu poe ees. Nad olid regulaarsed kliendid,» ütles ajalehele Hindustan Times poeomanik Vinay Gupta Paharganji turul.

Kolmas rünnak leidis aset linna lõunaosa tööstusrajoonis Govindpuris. Plahvatus toimus bussis, kuid tänu juhi kiirele tegutsemisele – ta viskas lõhkekeha bussist välja – jäi ohvrite arv kardetust väiksemaks, ütles politsei.

Pühade-eelne aeg

Indiast saabunud andmete järgi Eesti elanikud Delhis toimunud plahvatustes kannatada ei saanud, ütles välisministeeriumi esindaja uudisteagentuurile BNS.

Analüütikute hinnangul olid plahvatused külmavereliselt kavandatud ja nendega taheti hirmutada eeskätt pühadeks valmistuvaid hindusid.

Hindud tähistavad homme tuledepüha diwali’t, mille eel inimesed ostavad rohkesti kingitusi sõpradele ja sugulastele. Mõni päev hiljem tähistavad moslemid eid al-fitri pühadega paastukuu ramadaani lõppu.

Vastutuse plahvatuste eest võttis endale tundmatu Kashmiri äärmusrühmitus nimega Islami Inqilabi Mahaz. Rühmituse esindaja helistas eile India Kashmiri ajalehetoimetustesse ja ähvardas, et nad võivad veelgi pomme õhkida.

Kuid analüütikute sõnul on Islami Inqilabi Mahazi taga ilmselt suurem Pakistani äärmusorganisatsioon. Julgeolekueksperdid peavadki kolmikplahvatust rühmituse Lashkar-e-Taiba kätetööks.

«See Pakistani rühmitus on Lashkari variorganisatsioon,» ütles New Delhi Konfliktijuhtimise Instituudi analüütik Ajai Sahni ja seletas, et emaorganisatsioonid kasutavad sageli seesuguseid varirakukesi vee segamiseks ning süü endalt kõrvale juhtimiseks, eriti kui rünnakuga kaasneb palju tsiviilohvreid.

Juhtlõngad

India peaminister Manmohan Singh keeldus spekuleerimast, kes võis olla terroriaktide korraldaja, kuid ütles, et võimudel on mõned juhtlõngad.

India lehed süüdistasid lisaks Lashkarile Jaish-e-Mohammedi, teist Pakistani äärmusrühmitust.

Lashkar ja Jaish on mõlemad Pakistanis keelustatud, kuid jätkavad asjatundjate arvates tegutsemist teiste nimede all. Nii on näiteks Lashkariga seotud heategevusorganisatsioon Jamat-ud-Dawa aktiivselt Kashmiri maavärinas kannatanuid abistanud.

Mõlemad organisatsioonid on Pakistani ja India rahuprotsessi vastu ning süüdistavad Pakistani presidenti Pervez Musharraffi Kashmiri Indiale mahamüümises.

Rühmitused on tegevad ka India Kashmiris 16 aastat kestnud moslemite mässus New Delhi võimu vastu, milles on hukkunud kümneid tuhandeid inimesi.

Plahvatused toimusid ajal, mil India ja Pakistani ametnikud arutasid Islamabadis maavärinaohvrite abistamiseks Kashmiri piiri avamist.

Pakistan mõistis plahvatused karmilt hukka, nimetades neid «kuritegelikuks terrorirünnakuks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles