Memento püstitab Metsakalmistule mälestuskivi kommunismiohvritele

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi kommunismiohvritele.
Mälestuskivi kommunismiohvritele. Foto: Toomas Huik

Õigusvastaselt represseeritute liidu Memento Tallinna ühendus tahab veel sel aastal paigaldada Metsakalmistule mälestuskivi kommunismiohvritele, kuid tulevikus on kavas ka memoriaali rajamine kesklinna.

Mustast graniidist 1,2 meetri kõrgune tahukas on Liiva kalmistu kiviraiumistöökojas juba valmis – esiküljel suur kiri «Kommunismiohvritele» ja «Memento», kuid enne selle püstitamist Metsakalmistule peab Memento korda saama oma kalmistuosa, kus vajavad kohendamist jalgteed.

Kivi tellija on Eesti Memento Liidu juhatuse liige ja Tallinna ühenduse esimees Leo Õispuu, kes ütles Postimehele, et liidu liikmetele Metsakalmistul eraldatud krunt on olnud seni rahaprobleemide tõttu korrast ära ja võimalus see korda teha tekkis alles nüüd.

Nii hakataksegi uuendama jalgteede katet, rajatakse väike trepp ning paigaldatakse ka kommunismiohvrite mälestuskivi.

Projekti veel pole

«Meie kalmistuosa pole ainult neile, kes sinna on maetud, palju on pereliikmete pandud mälestusplaate ka näiteks neile, kes jäid Venemaale – olid küüditatud, surid sundmobiliseerituna tööpataljonides või lasti ohvitseridena lihtsalt maha,» kirjeldas Õispuu. «See kivi oleks siis sümboolselt neile kõigile ja sinna saaks neile lilli tuua.»

Õispuu sõnul on platsi korrastamine kalmistuga juba ammu kooskõlastatud, kuid projektid veel mitte.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti peaspetsialist Henry Kuningas ütles, et Memento on oma soovist teada andnud, kuid esialgne projekt platsi korrastamiseks polnud muinsuskaitse all oleval kalmistul tehniliselt vastuvõetav. Nii ei sobinud näiteks kalmistuteedele kavandatud betoonparkett.

«Andsin juhised, mida saab paremaks teha ja muuta,» märkis Kuningas. «Siiamaani pole me uut projekti näinud ja välja pole antud ka luba.» Kuningas tunnistas, et mälestuskivi kohta on ta näinud vaid asendiplaani, mitte aga kivi kavandit. «Jooniseid projekti juures polnud,» nentis Kuningas.

Õispuu loodab paberid korda ajada, projekti kooskõlastada ning kivi paigaldamisega ühele poole saada enne selle aasta lõppu.

Memoriaal kesklinna

Õispuu sõnul on Metsakalmistu kivi sümboolne kalmukivi, kuid Mementol on kavas rajada kommunismiohvrite memoriaal ka Tallinna kesklinna, kus kõik soovijad saavad kommunismi kuritegude tõttu hukkunuid ja kannatanuid mälestada.

Õispuu rääkis, et Memento on valinud memoriaalile välja kolm võimalikku kohta: Tornide väljakul kunagi kõrgunud Kalinini mälestussamba asemele, Toompuiestee ja Wismari tänava nurgale parki või siis välisministeeriumi taha jäävasse parki.

Õispuu kinnitas, et Mementol pole midagi ühist mõned nädalad tagasi avalikuks tulnud ideega rajada välisministeeriumi ette mälestussammas Nõukogude okupatsiooni vastu võidelnutele.

Õispuu märkis, et seni saab Eestist pärit kommunismiohvreid mälestada vaid tuhandete kilomeetrite kaugusel Norilskis, kus asusid vangilaagrid. Sinna rajati 1991. aastal mitme riigi ja rahva esindajate poolt memoriaal. Norilskisse pääseb juba ainuüksi kliima tõttu väga lühikesel ajal aastast. Sinna sõitmine toob kaasa ka viisa- ja rahaprobleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles