Eesti inimene tarvitab päevas kuni 13 grammi soola, kuigi tervisele kasulik oleks vaid 46 grammi, kirjutab Eesti Päevaleht.
«Ainuüksi nelja viineriga on inimene saanud 2,5 grammi soola,» ütles Tervise Arengu Instituudi konsultant Reet Sink. «Või siis viis kääru leiba, milles on 2 g soola.»
Inimese päevane soolavajadus on 2,56 grammi, äärmisel juhul 8 grammi. 70-kilose inimese jaoks on piisav soolakogus päevas 6,1 grammi.
Eestlased tarvitavad aga keskmiselt 1013 grammi päevas.
«Juba K.E. von Baer kirjutas eestlaste kohta, et ainus maitseaine, millest nad loobuda ei saa, on sool, ütles Tartu ülikooli biokeemia instituudi dotsent Tiiu Vihalemm.
«Kes pole soolatundlikud, kelle neerud, süda ja maks töötavad normaalselt, võivad endale soolase toidu söömist kui luksust lubada,» lausus ta lisades, et see pole kaugeltki ainult eestlaste probleem.
Meditsiinistatistika andmete järgi on Eestis esimene surma-põhjus südame- ja veresoonkonna haigused. «Soolas olev naatrium aga ongi üks kõrgvererõhk-tõve soodustaja,» lausus Sink.
Osa inimesi on Singi sõnul ka soolatundlikud. Uuringud näitavad, et nende jaoks on juba 4 grammi soola päevas liiga palju ja nende vererõhk tõuseb.
Poole soolast saame toiduainetest, ja need on pigem soolased kui magedad. Kümnendiku igapäevasest soolavajadusest saame kätte ainuüksi naturaalsetest toiduainetest.