Salapärane Boeing tõi Eestisse konteinereid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Pärnu lennujaama ametlikult koduleheküljelt, mis on üles võetud 2003. aasta 12. jaanuaril, kui skandaalse pardanumbriga Boeing 737 Pärnus maandus.
Foto Pärnu lennujaama ametlikult koduleheküljelt, mis on üles võetud 2003. aasta 12. jaanuaril, kui skandaalse pardanumbriga Boeing 737 Pärnus maandus. Foto: Postimees.ee

Pärnu lennuväljal 2003. aasta talvel maandunud Boeing 737, mida inimõiguslased seostavad USA Luure Keskagentuuriga (CIA) ja terroristidest vangide vedamisega, vedas lennujaama teatel vaid kaubakonteinereid.

Pärnu lennujaama juhataja Erki Teemägi ja Kaitsepolitsei Pärnu osakonna politseidirektor Kalev Kont kinnitasid eile, et 12. jaanuaril 2003 Pärnus maandunud ja USA luureagentuuriga seostatud Boeing 737 ei vedanud sõjavange.

Washington Post kirjutas eelmisel nädalal, et CIA hoiab terroriste salajastes kinnipidamiskohtades Ida-Euroopas ning need vanglad on teada ainult vähestele ametnikele. Lende, millega vange veeti, tehti ajakirjanduse väitel Boeinguga, mille pardanumber on N313P. Sama number oli ka Pärnus maandunud lennukil.

Tuli Saksamaalt

Teemägi andmetel tuli lennuk Maini-äärsest Frankfurdist. «Ükski meeskonnaliige ei tulnud lennukistki välja, tolli- ja piiriformaalsused tehti ära, kaup võeti maha ja nad lendasid minema,» ütles ta.

Mis kaubaga oli tegu, seda Teemägi ei tea. «Igal juhul polnud need inimesed, vaid kaubakastid. Palju neid kaste polnud, väiksesse kaubikusse mahtusid ära,» meenutas ta. «Meie jaoks oli see kõige tavalisem rendilennuk, tavaliselt on need sellise välimusega, et pole mingit lennufirmat, vaid üksnes pardanumber.»

Siiski mäletas Teemägi, et lennukiga toodud veose vastu tundis huvi kapo.

Kapo Pärnu osakonna juht Kont seda otseselt ei eitanud, kuid ütles, et rohkem ta sellest rääkida ei saa. «Alustame nüüd sellest, et mingi inimkaubanduse ega sõjavangide vedamisega selle lennuki Pärnus käimist küll seostada ei saa,» märkis ta.

Vange ei veetud

Ka valitsus teatas eile, et Eesti pole kuidagi seotud viimastel päevadel meedias avaldatud spekulatsioonidega, mille alusel peetakse Ida-Euroopa riikides salaja kinni võõrriikide kodanikke.

«Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahelise tavapärase sõjalise ja julgeolekualase koostöö raames toimunud lennuga pole Eestisse toodud ega siit lahkunud mitte ühtegi vangi ega kahtlusalust isikut,» seisis valitsuse pressiteates. «Lennuk viibis Pärnus Eesti ametivõimude teadmisel. Tallinna lennuväljal lennuk pardanumbriga N313P ei maandunud.»

Justiitsministeerium kinnitas juba möödunud neljapäeval, et Eestis pole salavanglaid, kus CIA hoiaks kinni terroriorganisatsiooni Al-Qaeda tähtsaid liikmeid. Sama on kinnitanud enamik Ida-Euroopa riike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles