Euroopa Nõukogu hakkab uurima CIA salavanglate olemasolu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) õiguskomisjon alustab USA Luure Keskagentuuri (CIA) väidetavate salavanglate olemasolu uurimist.

Õiguskomisjon määras selles küsimuses raportööriks komisjoni liikme, Šveitsi seadusandja Dick Marty.

Eelmisel nädalal teatas USA ajaleht The Washington Post, et CIA hoiab al-Qaeda kahtlusaluseid kaheksas riigis, kaasa arvatud Tai, Afganistan ning mitu Ida-Euroopa riiki.

Sõltumatu inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch kinnitusel on sellised vanglad olemas vähemalt Poolas ja Rumeenias.

Eesti ajakirjanduses on väidetud, et ka Eesti lennuväljadel on maandunud CIA lennuk, mida inimõiguslased seostavad terroristidest vangide vedamisega.

SL Õhtuleht viitas esmaspäeval Pärnu lennuväljal tehtud fotoülesvõttele, millel on selgelt näha CIA lennuk.

Pärnu lennujaama juhataja Erki Teemägi ja kaitsepolitsei Pärnu osakonna politseidirektor Kalev Kont ütlesid hiljem Pärnu Postimehele, et 12. jaanuaril 2003 Pärnus maandunud Boeing 737 pardanumbriga N313P ei vedanud siiski sõjavange, vaid salapärast kaupa.

Samas ei osanud Teemägi öelda, mis kaubaga oli tegu. «Igal juhul polnud need inimesed, vaid kaubakastid. Palju neid kaste polnud, väiksesse kaubikusse mahtusid ära,» meenutas ta.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel viibis lennuk Pärnus Eesti ametivõimude teadmisel.

Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahelise tavapärase sõjalise- ja julgeolekualase koostöö raames toimunud lennuga ei ole Eestisse toodud ega ole siit lahkunud mitte ühtegi vangi ega kahtlusalust isikut, on valitsus kinnitanud.

Valitsus kinnitas, et Eesti ei ole kuidagi seotud viimastel päevadel meedias avaldatud spekulatsioonidega, mille alusel peetakse Ida-Euroopa riikides salaja kinni võõrriikide kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles