Endine Keskerakonna esimees Andra Veidemann valis sotsid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andra Veidemann.
Andra Veidemann. Foto: Peeter Langovits

Eilsel juhatuse koosolekul võeti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmeks Andra Veidemann, kes varem on kuulunud Keskerakonda ja olnud lühiajaliselt ka selle erakonna esimees.

«Rahvaliidus on toimunud suured muudatused, sinna on tulnud noored inimesed, kes tahavad hakata oma- ja uutmoodi tegutsema. Sotsiaaldemokraatlikus parteis on aga poliitikat kujundamas minu põlvkonnakaaslased,» selgitas oma erakonnavahetust Postimees.ee'le antud intervjuus Andra Veidemann.

Ta lisas, et ei tundunud Rahvaliitu kuuludes, et ta oleks sellele erakonnale vajalik. Ka oli Veidemanni kinnitusel ühiskondlikku lepet välja töötades kõige parem koostöö just sotsidega.

«Kui päris aus olla, siis juba sel ajal tehti mulle ettepanek sellesse erakonda astuda, aga siis ma ütlesin, et arvestades minu ametit ma tahan jääda parteipoliitiliselt erapooletuks,» sõnas ta.

Veidemanni sõnul on avalikkusele jäänud mõnevõrra vale mulje, nagu oleks ta Keskerakonnast lahkunud alles äsja. «Ma olen Keskerakonnast ära juba 13 aastat, see on kohutavalt pikk aeg,» toonitas ta.

«Keskerakonna poliitilistes ettepanekutes on mulle väga-väga palju vastuvõetavat ja mõistetavat ja ma loodan, et koos sotsiaaldemokraatide ja Rahvaliiduga need ka kunagi realiseeritakse,» rääkis Veidemann.

Küsimusele, kas tema arvates võiksid Keskerakond ja sotsid lähiajal ühineda, vastas ta, et praegu on sellest veel vara rääkida. «Kui kodanikuühiskond on välja kujunenud, siis /.../ võiksid erakonnad hakata ühinema, sest see muu ühiskondliku tegevuse väli on oma struktuuri leidnud,» selgitas Veidemann.

Veidemann ei osanud täna öelda, kas ta kandideerib ka paari aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel. «See on tulevikumuusika. Ma ei läinud sellesse erakonda selleks, et alustada taas kord peadpööritavat parteikarjääri. See kõik on minu elus juba olnud,» rõhutas ta.

Oma kandideerimist kohalikel omavalitsuse valimistel põhjendas ta sellega, et Nõmmel elab «teistmoodi rahvas kui kusagil mujal, mitte paremad ega halvemad» ja ta sooviks, et seda ka linnavalitsemise juures arvesse võetaks.

Aastaid aktiivsest poliitikast eemal olnud Andra Veidemanni sõnul pole tema eesmärgiks mitte parteipoliitilise karjääri tegemine, vaid oma kogemuste rakendamine seni kehtinud parempoolsel peajoonest vasakul oleva ideoloogia väljakujundamisel ja toetamisel, teatas sotsiaaldemokraatlik erakond.

Viimased kaheksa aastat pole Veidemann aktiivses päevapoliitikas kaasa löönud, sest tema tõekspidamised ei ole lubanud ühitada viimastel aastatel täidetud ametikohustusi parteipoliitilise tegevusega.

 «Inimene otsib oma kohta maailmas kogu oma elu. Olen olnud taasiseseisvumise ajal mitme Eesti erakonna liige, kuid sellel dünaamilisel ajaperioodil on erakonnad muutunud,» selgitas Veidemann oma otsust erakonnapoliitikasse naasta.

Veidemanni kinnitusel on tema jäänud selleks idealistiks, kes ta oli 1989. aastal koos kaaslastega Eesti Liberaaldemokraatlikku Parteid asutades. «Oma elu «teisel poolajal» tahan tegeleda sellega, mis on vastavuses minu maailmavaate ja põhimõtetega, muuks ei ole enam tahtmist ega ka aega,» lisas ta.

Enne sotsiaaldemokraatidega liitumist oli Veidemann Rahvaliidu liige, 1995. ja 1996. aastal oli ta aga viis kuud Keskerakonna esimees. Hiljem lahkus Veidemann riigikogus Keskfraktsioonist ja moodustas koos liberaaltsentristide fraktsiooni. 

Ta on olnud riigikogu VII ja VIII koosseisus. Olnud ametis euro- ja rahvastikuministrina, töötanud presidendi nõunikuna, Ühiskondliku Leppe SA juhatuse esimehena ja Eesti kultuuriatašee Moskvas. Viimase aasta juhtis Veidemann Tallinna arengu- ja koolituskeskuse tööd.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles