Tapetud Kalev Kurg eelistas pereelu allilmale

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul juba kümmekond minutit pärast tulistamist oli Pirital oma kodu ees surnuna lebava Kalev Kure ümber suur ala politseilintidega tähistatud ning krimin­aalpo­litseinikest ja uurijatest ümbritsetud.
Eile õhtul juba kümmekond minutit pärast tulistamist oli Pirital oma kodu ees surnuna lebava Kalev Kure ümber suur ala politseilintidega tähistatud ning krimin­aalpo­litseinikest ja uurijatest ümbritsetud. Foto: Küllike Rooväli

Palgamõrvari automaadivalang niitis üleeile õhtul viimase eestlasest allilmaliidri, kes oli pikka aega klaarinud erinevate grupeeringute tülisid, kuid kes nüüd tahtis üha rohkem elada nii nagu teised 40. eluaasta piiri ületanud mehed.

Kolm minutit puudus üheksast, kui Kalev Kurg (44) roolis oma valge Hummeri aeglaselt Tallinnas Kose-Lükati silla lähedal ühe kortermaja välisukse juurde.

Kurg ütles midagi turvavööd avanud elukaaslasele ja nelja-viiesele pojale. Avas Hummeri raske ukse ja jõudis teha ehk mõned sammud.

Õhtuvaikust rebestanud automaadivalang paiskas Kure sinnasamasse pargitud autode kõrvale. Teda varitsenud palgamõrvar jooksis maja juurest alla Lükati silla poole, kus seisis kustutatud tuledega auto.

Kurge oli tabanud kümmekond kuuli ja kiirabi sõitis sealt minema tühja raamiga.

Linnuvabriku mees

1980. aastatel istus Kurg erinevate pisikuritegude eest kinni. Vanglas abiellus ta napiks kaheks aastaks Kätlin Maraniga, kes praegu elab koos ärimees Urmas Sõõrumaaga.

1990. aastate alguses tõusis Kurg aga Linnuvabriku grupeeringuna tuntud eestlaste allilma rühmituse liidriks. Nii kirjutasid ajakirjanikud, kes omakorda said teavet politseist.

See oli verine aeg, kui eesti ja vene grupeeringud jagasid omavahelise suure sõjaga metallikoormaid ja mõjupiirkondi. Kõige tuntum Kurega seotud juhtum toimus 8. mail 1993, kui Tallinna Järve Neste tanklas tulistati automaadist ja kolmest püstolist surnuks Permi grupeeringu üks juhtfiguure Vladimir Baskov ning temaga olnud Vjatšeslav Platonov ja Sergei Birjukov said haavata.

Pärast seda kadus Kurg USAsse, kus jäi vahele katses smugeldada püstoleid. Edasi rändas ta Rootsi. Eestis tagasi, pesi ta end politseis puhtaks ülestunnistusega, et Neste juures tulistasid allilmas hästituntud Daniel Mäng ja Andre Piispea. Neist kumbki ei saanud enam sõnagi öelda, sest olid selleks ajaks tapetud.

Kure come-back oli kiire. Nähtavasti 1997. aastal kogunesid ühes suusakuurordis siinse eesti ja vene allilma tuntumad tegelased. Vene pool nõudis Kurelt selgitusi mõne vana sündmuse kohta, sai need ja tunnistas siis Kure eestikeelse allilma suurimaks pealikuks.

«Kuritegeliku maailma reeglite järgi oli ta valitud eestikeelsete kurjakate autoriteediks,» ütles keskkriminaalpolitsei loojaid Koit Pikaro, nüüdne riigikogu liige.

Neli aastat tagasi pidas Kurg oma 40. sünnipäeva Pirital Flamingo ööklubis, kus esines Terminaator ning külaliste hulgas oli poliitikuid, ärimehi ja tippsportlasi. Siis aga tõmbus Kurg üha enam nähtavast allilmaelust tagasi.

Ta nautis rohkem pereelu, vaikust ja rahu kui närvesöövaid läbirääkimisi suitsust sinise baari nurgas. Ta taandas end ohtlikest otsustest ja saatis ebamugavatele kohtumistele kellegi oma alluvatest.

«Kalev pigem püüdis kala, kui tegeles oluliste otsuste langetamisega. Mida aeg edasi, seda rohkem,» rääkis üks teda lähedalt tundnud inimestest.

Legaalses äris

Kurg sukeldus üha enam legaalsesse ärisse, tegeles kinnisvaraga, otsis endale huvitavaid investeerimisvõimalusi ning pani hiljuti oma rahaga õla alla ühele hotelliketi rajamisele.

Üllatuseks paljudele lõi välja mehe nooruspõlve hobi, kui ta hakkas panustama noortesse ja andekatesse krossisõitjatesse ning käis nende võistlusi sageli välismaal suure seltskonnaga vaatamas.

Kurg tahab üha enam elada nii nagu enamik temavanuseid – järeldasid paljud sõbrad.

«Sellest hoolimata oli ta lõpuni allilma ühiskassas ainus aktsepteeritud eestlaste liider. Ta oli mees, kellega teised allilmaliidrid arvestasid, kellega räägiti läbi ja keda peeti omaks. Ta oli kuni kolmapäeva õhtuni batja ehk isake, kellele vaadati selgelt alt üles,» lausus üks kohalikku allilmaelu aastaid jälginud kriminaalpolitseinik.

Sellist positsiooni ei ole suutnud saavutada näiteks Kure endine väga lähedane liitlane ja n-ö rahakotipidaja, eesnimega Assar. Kaks-kolm aastat tagasi lõi ta koos teiste vanema generatsiooni ja Linnuvabriku grupeeringu endiste autoriteetidega Kurest lahku ning alustas tegutsemist omal käel.

Kriminaalpolitseinike andmeil võtsid lahkujad Kurelt üle tema peamised rahaallikad ning nüüd on Assari grupi haardeulatus ja tulubaas väidetavalt märksa võimsam, kui oli Kurel.

Otvetka’t ehk vasturünnakut aastatetagusele lahkulöömisele aga ei järgnenud. Ta ei olnud õnnelik, kuid mitte ka kättemaksuhimuline.

Viimasel ajal eelistas Kurg pigem, et tema kõrvalt kasvaksid välja uued eesti soost autoriteedid, kes suudavad rahvuslikku jõudu allilmas tugevamaks muuta,» ütles üks kriminaalpolitseinik. «Kurel olid rahvuslikud vaated üsna tugevad.»

Koht kogu eluks

Ühe allilmaelu virr-varriga kokku puutunud ärimehe selgitusel oli Kure viga see, et aktiivsest allilmaelust taandudes arvas ta, et võib nüüd jalgu sirutada ja väljateenitult isakese rolli nautida. «Selles maailmas pole aga pensionipõlve ette nähtud ning kui sa seal juba oled, siis pead olema kogu aeg aktiivne ja hoidma toimuvat oma kontrolli all,» ütles ärimees.

Mullu kevadel kaotas Kurg kohtulahingu politseiga, kes keeldus talle relvaluba andmast. Halduskohtunik otsustas, et Kurele tulirelva usaldamine oleks tema eluviisi ja kriminaalset minevikku arvestades ohtlik ennekõike mehele endale. Jääb mõistatuseks, kas Kurg jõudnuks üleeile õhtul püstoli haarata, kui tal relv olnuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles