Kodanik soovib lihtinimestele seaduseelnõu algatuse õigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Tarand
Gerd Tarand Foto: Liis Treimann

Gerd Tarand tegi osalusveebis

osale.ee

ettepaneku muuta elanike võimaluste suurendamiseks seaduseid nii, et riigikogu eelnõu algatamiseks oleks õigus ka tavakodanikel ja piisava toetuse kogumisel oleks parlamendil kohustus see arutusele võtta.

Gerd Tarandi ettepaneku kohaselt võiks peale valitsuse ja riigikoguliikmete olla ka hääleõiguslikel tavakodanikel õigus teha õigusaktide vastuvõtmiseks, muutmiseks või kehtetuks tunnistamiseks algatusi.

Tema hinnangul võiks riigikogu kodu- ja töökorra seadusse lisada kohustuse riigikogus menetleda eelnõu, mille on esitanud kodanik, organisatsioon või mitteformaalne rühmitus ning millele on alla kirjutanud vähemalt üks protsent kodanikest.

«Sellise koguse allkirjade kogumine ei tohiks väärt idee korral Eestis kaugeltki teostamatu olla,» arvas Tarand oma ajaveebis.

Samuti soovitab ta seadust täiendada nii, et eelnõu algatajatel või nende esindajal võiks olla läbivalt võimalik osaleda eelnõu menetlemise kõigi etappide juures riigikogu komisjonides.

Praegu on seaduse ja riigikogu otsuse eelnõu esitamise õigus vaid valitsusel, riigikogu liikmel, fraktsioonil või komisjonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles