Neljapäeval algab Birgitta festival

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita klooster.
Pirita klooster. Foto: Raigo Pajula.

13.-23. augustini toimub Pirita kloostris Birgitta festival 2009, kus saab tänavu nautida nii suurejoonelist balletti, ooperit kui ka džässmuusikat.


Abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul toetab Tallinna linn Birgitta festivali tänavu nelja miljoni krooniga. «Kahtlemata on Birgitta festival ka üks tähtsündmusi Tallinna 2011. aasta Kultuuripealinna kavas, millest loodetavasti kujuneb üks Tallinna nimiüritus ning Läänemere piirkonna keskne muusikafestival,» ütles Jäppinen Raepressi vahendusel.

Birgitta festivali korraldajad soovivad publikule pakkuda igal aastal mõnda uut žanri ja hoida eestlasi kursis kogu maailmas muusikateatri vallas toimuvaga. Festivali üheks eripäraks on kujunenud lavastatud oratooriumid - sel aastal etendub Mare Tomminga lavastus Tauno Aintsi-Leelo Tungla oratooriumile «Aeg armastada». Eri Klasi juubelietendusena avabki oratoorium tänavuse Birgitta festivali neljapäeval, 13. augustil kell 21.

14. augustil kell 20 jõuab lavale Hatšaturjani ballett «Spartacus» Moskva Riikliku Akadeemilise Klassikalise Balletiteatri esituses Lavastus «Romeo ja Julia» tuleb esitusele laupäeval, 15. augustil kell 20 ning «Luikede järv» pühapäeval, 16. augustil kell 20. Eesti publikul on võimalus Birgitta festivali raames näha ka tänapäeva ooperimaailma üheks juhtfiguuriks peetava Dmitri Bertmani lavastatud Verdi «Falstaffi» ja Giordano «Siberit».

21. augustil kell 20 toimub kontsert «Opera@jazz», kus maestro Eri Klasi juhtimise all kõlavad tuntud ooperiaariad ning neile tehtud džässiseaded. Uudse ja esmakordse nüansina luuakse sel kontserdil terveid lavastatud stseene segatuna erinevatest muusikastiilidest nii, et ooperite sisu jääb ka muudetud muusikastiili juures samaks.

Festivali lõpetab 23. augustil mütoloogilis-rituaalne lavastus „Ookeani hääl", mida esitab 17-liikmeline trupp Taiwanist. Lavastuses ühendatakse võitluskunsti elemendid löökpillide muusikaga.

Birgitta festivali ajal on kloostrile paigaldatud katus ning akna- ja uksekatted, et ilmaolud programmi ei segaks. Täpsemat infot festivali ajakava kohta leiab internetist festivali kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles