Enda kehtestamine on nii oskus kui hoiak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui töökaaslane käitub sageli agressiivselt ning usub, et just tema ideed on parimad ja käitumine kõige kohasem, siis kuidas sellises olukorras ennast kehtestada?

Inimestel kujunevad elu jooksul välja käitumistavad, mis on õpitud seoses teatud olukorras eduka tulemuse saavutamisega. Kui mingi käitumine on võimaldanud oma eesmärke saavutada, kaldutakse seda kasutama ka edaspidi. Sageli pole aga sarnane käitumine ühtviisi edukas igas olukorras. Enamik igapäevaseid suhtlemisprobleeme ongi tingitud sellest, et käitumine ei vasta olukorrale või partneri vajadustele.

Enesekehtestamine on tasakaal iseenda ja teiste vahel. Lisaks käitumuslikule küljele sisaldab see uskumusi ja mõtlemismustreid. Püsivate enesekehtestuslike muutuste loomiseks on oluline mõista oma identiteeti, väärtuste, oskuste, käitumise ja keskkonna tähendust.

Kui kehtestamise eesmärgiks on muuta olukorda või käitumist, on võimalikud ka muud emotsioonid peale rõõmu ja õnnetunde. Teise inimese emotsioonidega, eriti negatiivsetega, ei pea kaasa minema. Oma emotsioonide ja käitumise eest vastutad vaid sina ise.

Enesekehtestamise kuus sammu

1. Mõtle läbi ja kirjuta üles kehtestav sõnum, mida soovid edastada. Selleks hinda olukorda/käitumist hinnanguvabalt, avalda endale oma tunded ning otsene mõju/kahju.

2. Lepi kokku kohtumispaik ja -aeg. Sinu mitteverbaalne käitumine peab olema kooskõlas verbaalsega ning väljendama austust ja avatust. Sõnumi saatmise viis määrab kehtestamise edu.

3. Vaiki, et teine osapool saaks rahulikult kuuldu-nähtu üle mõtiskleda ja vastuseks valmistuda.

4. Oota ära teise poole kaitsereaktsioon ja peegelda seda. Peegeldamisel keskendu rääkija tunnetele. Ära teeskle mõistmist, kuid püüa mõista. Pea meeles, et mõistmine ei tähenda nõustumist.

5. Korda punkte 2-4 nii kaua kuni vaja. Eduka kehtestamise mantra on «Kuula ja kehtesta». Ära allu provokatsioonidele ega muuda teemat.

6. Kui kaitsereaktsioon on raugenud ning teine osapool mõistnud, et sul pole plaanis teda süüdistada ega karistada, saate keskenduda lahenduse otsimisele. Leidke mõlemaid osapooli rahuldav lahend ning ära unusta lõpetuseks partnerit tänamast. Lisaks võite kokku leppida uue kohtumise, et veenduda lahendi toimimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles