Venekeelne kultuuriajakiri sai ootamatult teisiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 1978. aastast vaheaegadega ilmunud venekeelse kultuuriajakirja Tallinn väljaandmise ümber on puhkenud tüli, sest uus toimetus hakkas seda Vene Klubi nimel senise toimetuse teadmata ise välja andma, vahendab Eesti Päevaleht.

Ajakirja Tallinn/Novõi Tallinn 1995. aastast peatoimetanud, eesti keele instituudi vene-eesti sõnaraamatu peatoimetaja Nelli Abašina-Melts avastas nädala algul, et teine toimetus on andnud välja samanimelise ja sama registrikoodiga ajakirja.

«See on lihtsalt vapustav, kuidas nad said niimoodi teistele kuuluva kaubamärgiga ajakirja välja anda,» lausus Abašina-Melts.

«1978. aastast ilmunud ajakirja Tallinn, nüüd küll nime all Novõi Tallinn, annab välja mittetulundusühing Ajakiri Tallinn, aga nüüd tuli Vene Klubi välja samanimelise ajakirjaga!»

Abašina-Meltsi sõnul on see sulaselge vargus.

Uue ajakirja Tallinn peatoimetaja Vjatšeslav Ivanov lausus, et sellenimelist ajakirja ju ei ilmunud.

«Möödunud aastal ilmus meil kuus numbrit, aga sel aastal ei ole tõesti ajakirja ilmunud, kuigi kahe numbri materjal on koos, aga meil polnud väljaandmiseks raha,” lausus Abašina-Melts.

«Aga nüüd on nii kultuurkapitalist kui ka hasartmängumaksu nõukogust meile raha lubatud, et see tõsine kirjanduse-, kunsti- ja kriitikaajakiri saaks ilmuda,» kinnitas Abašina-Melts.

«Ajakirja annab välja see, kelle käes on logo ja kaubamärk, ja need on Vene Klubi käes,» väitis aga värske ajakirja tegevtoimetaja Jevgenia Haponen.

Uus ajakiri, mille tiraaž on Haponeni sõnul 1000 eksemplari, on oluliselt kirevama temaatikaga kui senine põhiliselt kirjandusele orienteeritud ajakiri.

Siin saab teiste seas sõna ka Mario Sootna Rahvaliidust, kes räägib jahindusest.

Abašina-Melts peab uut ajakirja vägagi seotuks Rahvaliiduga, sest selle peatoimetaja on Rahvaliidu venekeelse ajalehe Revelski Vestnik peatoimetaja ja ajakirja nõukokku kuulub Rahvaliidu tuntud vene poliitik Vladimir Maslov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles