Kultuuripomm: Esmaabi

Tristan Priimägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigepealt tuleb määrata mürgituse sümptomid. Esmasteks üledoosi tunnusteks on võõrsõnade arvu tõus ning huumoritaju järsk vähenemine, halvematel juhtudel täielik kadumine (või maskeerumine alusetuks sarkasmiks). Pole teaduslikult tõestatud, kas mürgitus nakkab, kuid on alust oletada, et riskigruppi kuuluva inimese seltskonnas pikemat aega viibimine võib põhjustada haigusnähtude edasikandumist.

Kultuurimürgituse saaja on tihti ka ise teadlik oma seisundist, kuid ei taha seda enesele tunnistada. Samas on diagnoosi määramisel abiks lihtsaid meetodeid: kui uurimisalune heidab kinost väljudes pika ja igatseva pilgu Harry Potteri plakati suunas, siis võib tõenäoliselt tegemist olla mürgitusjuhtumiga.

Plakat on paigutatud otse kultuuritarbija tavaliste joogiradade kõrvale (kinost väljuvate treppide juurde) ning küsib oma klantsretoorilisel moel: kas võiks «Tulepeekrist» saada sinu Püha Graal Mehhiko psühhodraama väljatõrjumisel vereringest?

Taustal kordavad koorina tema mõtet teised värvilised visioonid: lõhusta kultuuri liigtarbimisest tekkinud liigsed ajurakud juba täna! Me pakume selleks mitmesuguseid võimalusi! Mis, mõõt pole veel täis?

Pole viga, küll me ootame, sest teame niikuinii, et intelligentse hanemaksa kõrvale tuleb teil varem või hiljem isu proovida veidi one-liner’ite kiirtoitu. Siis on meie esmaabi kohe käepärast võtta. Nii et kui miski ei meeldi, võtke vaimne validool ja möirake paar tundi King Kongiga koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles