Maakri mõrvas kahtlustatu võib olla Soomes tuntud pettur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maakri tänava laibatükeldamises kahtlustatav 22-aastane Markus Pönkä on oma kodumaal tagaotsitav vähemalt 11 seadusrikkumise pärast, kirjutab veebiküljel Ojan.net soomlane Miika Oja.

Enamik Pönkä kuriteoepisoode on Oja sõnul seotud kelmuste ja väljapetmistega. Lisaks lasub tal kahtlus relvaga toimepandud kuriteos, sest tänavu augustis Soomes Helsingis toime pandud läbiotsimise käigus leiti mehelt ebaseaduslik tulirelv.

Eesti politsei pidas 22-aastase petturluses kahtlustatava Markus Pönkä kinni 12. detsembril Tallinnas Magdaleena haigla lähistel ja annab ta ajutiselt Soomele välja. Pönkät kahtlustatakse ühtlasi 21-aastase rahvuskaaslase Keijo tapmises Tallinnas Maakri tänava tornmajas.

Soome internetiärimees Miika Oja väidab enda 2004. aastal läbiviidud uurimuses, et Pönkäle kuulus Soomes sel ajal vähemalt seitse firmat, mis pakkusid internetis erinevaid teenuseid ning esitasid firmadele selle eest arveid.

Skeem nägi välja järgmine: firma juhatusse saadeti kiri, kus lubati ahvatlevat firmade andmete esitamise teenust.

Tegelikkuses seisnes «äriteenus» vaid firma andmete esitamises internetis või vähetuntud kataloogide «kollastel lehekülgedel».

Kuid seaduse silmis oli Pönkä äri legaalne. Firmadelt küsiti andmete esitamise eest tasu. Kui klient maksta ei tahtnud, saabus arve inkassofirmalt.

Soome nimeka advokaadi poeg arendas välja vettpidava süsteemi – sarnaseid petuskeeme kasutab ka näiteks Hispaanias ja Šveitsis asunud kataloogifirma European City Guide.

Pönkä ise ütles Ojale nende kohtumisel Torpanranta kohvikus, et tema tegevus on legaalne ning võrdles oma firmade teenuseid Eniro OY poolt pakutavaga.

Oja uuris välja, et ühelgi registreeritud aadressidest Pönkä firmasid tegelikult ei asu. Ka ei suutnud ta leida jälgi muust reaalsest äritegevusest.

Pönka internetikataloogil Yrityshakemisto.com oli 2004. aastal 1900 klienti, analoogse skeemi alusel tegutsenud Verkkokauppakeskus.com-ile tasus teenuse eest vähemalt 210 klienti.

Oja andmetel on Pönkäle kas otse või läbi inkassofirmade tasunud tuhandeid kliente.

Pönkä seotus Eestiga on Oja sõnul olnud pikaajalisem. 2004. aastal figureeris Pönkä firmade kaasosanike nimekirjas 1984. aastal sündinud eestlane Lauri Aavik. Oja esitab kahtlusi, et firmade rahavood suunati Eestisse.

Kui Oja helistas Pönkäle kuuluva Yrityshakemisto.net leheküljelt leitud kontaktnumbrile, vastas keegi Tartus elav eestlanna Anne.

2004. aasta oli Pönkä firmadele Soomes edukas. Veel 2003. aasta sügisel oli tema nimel sõidukite registris vaid paarkümmend aastat vana Mercedes-Benz 190, kuid aasta hiljem sõitis Pönka Ojale teadaolevalt registri järgi talle kuuluva uue autoga Mercedes-Benz 180 Coupe Kompressor.

Samal aastal otsis Soome politsei läbi Pönkä elukoha, kust leiti pangatšekke ja suur kogus sularaha, kuid Pönkä suutis raha legaalset päritolu tõendada.

Endise relvaajakirjanikuna hoidis Pönkä kodus mitut relva ning tal oli ette näidata ka kehtiv relvaluba.

Pönkä iseloomustuseks kirjutab Oja, et tegemist on Helsingi ülikoolis lühikest aega õigust tudeerinud mehega, kes näeb tunduvalt soliidsem ja autoriteetsem välja, kui tema east oletada võiks.

Samas iseloomustab ta Pönkät andeka, kuid vägivaldse psühhopaadina. Juristi pojana tunneb Pönkä Oja kinnitusel väga hästi Soome ja Eesti seadusi.

Pönkä väljaandmist taotles Helsingi kihelkonnaprokuratuur. Varasemalt on Pönkäle Soomes mõistetud kuus kuud tingimisi vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles