Skip to footer
Päevatoimetaja:
Margus Martin
Saada vihje

Aastalõpu peolauale passivad suupisted

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna jõulud on eestlastele eelkõige pere- ja söömapühad, ei tasu aastavahetuse pidulauda kattes toiduga üle pingutada. Ka suupisted aitavad vana aasta maitsvalt ära saata.

Kui jõululaud oli kaetud seaprae, verivorstide ja hapukapsaga, siis aastavahetusel tasub pakkuda sootuks teistsuguseid toite. Pika lookas laua taga istumisele on heaks vahelduseks näiteks furšettlaud.

Fourchette tähendab prantsuse keeles kahvlit ning furšettlaual serveeritakse toite, mida on mugav süüa näppude vahelt, kahvliga või suupistetiku abil.

Hõrgud suupisted

Aasta viimasel päeval saabuvatele külalistele võiks esmalt serveerida tervitusjooki, mida ühtlasi sobib pakkuda kogu õhtu jooksul. Tervitusjoogiks sobib kergelt toniseeriv, näiteks vahuveini baasil valmistatud kokteil.

Eelkõige sobivad aastalõpupeo lauale kõiksugu suupisted. Need võib osalt juba eelmisel päeval valmis meisterdada, et aasta vahetamiseks jääks rohkem jaksu ja lusti.

Mõnusa kerge suutäiena sobib lauale näiteks jääsalatist, pirnidest, paprikast, oliividest, kreeka pähklitest ja juustust valmistatud salat. Selle huvitavate maitsete kooskõlale annab lõppviimistluse kaste – punase veini äädikas, kuum vesi ja cayenne’i pipar.

Salati kõrvale võiks küpsetada lehttainas kanafileesid seentega. Selleks tuleb kanafilee ribadeks lõigata, pruunistada kergelt pannil, maitsestada ja lisada sellele tükeldatud seened. Lehttainas tuleb lõigata sobiva suurusega tükikesteks, tõsta täidis tainale ja küpsetada.

Veel sobib pakkuda täidetud liharulle. Selleks tuleb lihalõigud õhukeseks vasardada, laotada neile peale maitsestatud hakkliha, rullida kokku ning küpsetada ahjus või pannil.

Lisaks kergemad näksid

Liharullide juurde sobib serveerida punaveiniäädika ja veini marinaadis valmistatud šampinjone. Marinaadi maitsestamiseks sobib kasutada nelgiterasid, kaneelikoort, kardemoni ja ka glögimaitseainet.

Lisaks sobivad lauale lavaširullid singi ja toorjuustutäidisega, lõhega täidetud kirsstomatid ja soolamandlid. Kindlasti ei tohiks aastalõpu pidulaualt puududa puu- ja köögiviljad. Roogade seas peaks alati olema midagi kerget ja ülesöömist pelgavale külalisele pidevaks näksimiseks mõeldud toite. Näiteks annavad lauale erksust ja värvi ümmargused porgandid ning punapõsksed õunad.

Joogiks sobib kokteili kõrval serveerida rummiga maitsestatud teed ning loomulikult ei saa läbi ka kohvita, kuid aastavahetuspeo kohv võiks pakkuda suursugusema elamuse. Näiteks võib kohvi serveerimisel kasutada eri vahtusid – lihtsalt vahukoort või piimavahtu, mida saab väga hästi valmistada presskannu või -kruusi abil. Peale sobib kohvile puista riivitud šokolaadi või kaneelisuhkrut.

Aasta viimasel õhtul ei tohiks kindlasti unustada ka magustoitu ning nagu sündmus ise, peaks magusroogki olema eriline ning meeldejääv.

Tervitusjook «Jäine unistus»

neljale

200 g mahlajäätist

3 dl vahuveini

6 cl viina

Mikserda kõik koostisained segi ning serveeri kohe laiast ja madalast pokaalist või martiiniklaasist.

Rummiga maitsestatud teejook

2½ dl vett

2 sl fariinisuhkrut

2 sl rohelise tee puru

kardemoni

2 tl sidrunimahla

2 sl valget rummi

Lase vesi ja suhkur keema ning keeda, kuni suhkur on lahustunud. Aseta teepuru klaasi põhja ja kalla kuum suhkruvesi peale. Lase umbes viis minutit tõmmata. Maitsesta jook kardemoni, sidrunimahla ja rummiga.

Šokolaadikook vaarika-kastmega

Põhi:

165 g kaeraküpsiseid

50 g võid

Täidis:

3 želatiinilehte või 2 sl želatiini

1 sl sidrunimahla

200 g valget šokolaadi

200 g toorjuustu

½ dl suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

2 munavalget

2 dl vahukoort

Kaunistuseks kakaopulbrit või vaarikaid

Vaarikakaste:

1 l vaarikaid

suhkrut

vaarikalikööri

Peenesta küpsised ja sega sulatatud võiga, segu niisutamiseks võid kasutada ka piima. Vooderda 26 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning aseta paberile võiga immutatud küpsisepuru. Pane želatiin paisuma. Sulata šokolaad vesivannil ning vahusta sinna hulka toorjuust, pool suhkrust ja vanillisuhkur. Sulata želatiin ja lisa hulka sidrunimahl. Vahusta pisut jahtunud želatiin peenikese joana täidise hulka. Lõpuks vahusta munavalged poole koguse suhkruga kõvaks vahuks. Vahusta koor ning lisa see ettevaatlikult segades täidise hulka. Kalla täidis vormi ja tasanda pind. Kata vorm toidukilega ja hoia järgmise päevani, siis eralda kook vormist ja sõelu koogi peale kakaod või lao vaarikad. Kastme valmistamiseks püreeri vaarikad ning maitsesta suhkru ja soovi korral ka likööriga.

Kommentaarid
Tagasi üles