Bruno O’Ya tütar tahab kogu isa pärandit

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruno O’Ya 1995. aasta aprillikuus 62-aastasena Tartus väljapanekul, mis tutvustas tema seljataha jäänud näitlejateed. Lõviosa ligi sajast filmirollist tegi O`Ya Poolas.
Bruno O’Ya 1995. aasta aprillikuus 62-aastasena Tartus väljapanekul, mis tutvustas tema seljataha jäänud näitlejateed. Lõviosa ligi sajast filmirollist tegi O`Ya Poolas. Foto: Malev Toom

Kolm aastat tagasi surnud filminäitleja Bruno O’Ya modellist tütar Dominika O’Ya loodab panna kohtu abil käe peale varale, mille isa pärandas Eesti Noorte Näitlejate Abistamise sihtasutusele.

Tartu maakohus jättis küll oma 7. detsembri otsusega Dominika O’Ya hagi rahuldamata ja Bruno O’Ya testamendi tühiseks tunnistamata, kuid näitleja tütart esindav jurist Harri Paabo kaebas otsuse 28. detsembril edasi ringkonnakohtusse.

«See on suurim alatus, mida ma olen elus näinud,» kommenteeris Dominika O’Ya käitumist Bruno O’Ya koolivend ja lapsepõlvesõber Sulev Roosma. «Kui isa oli Tartus suremas ja teda ähvardas kodunt väljatõstmine, polnud tütart ega teisi lähedasi kusagil näha.»

Puudulik vormistus

Dominika O’Ya arvates on tema isa notariaalselt tõestatud testament 2002. aasta suvest tühine, sest juriidilist isikut, Eesti Noorte Näitlejate Abistamise sihtasutust (ENNA), polnud Bruno O’Ya surma hetkel loodud.

Harri Paabo selgitas kohtus, et vaidlusküsimus polegi filminäitleja viimse tahte sisu, vaid tahte puudulik vormistamine testamendis.

«Pole kahtlust, et O’Ya tahtis anda oma raha ENNAle, aga selle testamendi alusel ei saa sellist fondi asutada,» väitis Paabo. «O’Ya ei maini testamendis, et ta sooviks sellise fondi asutamist. Testament ei sisalda ENNA asutamise otsust. Võime vaid oletada, et O’Ya võis sellise fondi asutamist tahta.»

Sihtasutust ENNA Tartu maakohtus esindanud jurist Heldur Unt leidis, et noorte näitlejate abifond sündis korrektselt ning testamendi vaidlustamine on ehitatud juriidilisele tähenärimisele, mitte sisulistele möödalaskmistele.

«Pärandaja tahet pole hageja vaidlustanud,» märkis Unt. «Bruno O’Ya tütar tunnistati alaealisena poole vara pärijaks. Teda ei jäetud pärandita ja seega vastuolu seadusega pole.»

Maakohus leidis oma otsuses, et vaidlusalune testament sisaldas Bruno O’Ya viimset tahet omanimelise fondi loomiseks, et abistada Eesti noori näitlejaid rahvusvahelisel tasemel ning et ENNA on pärimisvõimeline.

Harri Paabo teatas, et Austrias elav Dominika O’Ya ei soostunud andma pressile oma kontaktandmeid.

Bruno O’Ya lapsepõlvesõber Sulev Roosma ütles, et tema teada pole modellina elatist teeniv hageja kordagi Eestis käinud.

Niite tõmbab teine

Kohtuasjas olevat niiditõmbajaks hoopis üks teine Bruno O’Ya lähisugulane, kes elab Tartus. Tartu Postimehel ei õnnestunud aga selle inimesega kontakti saada.

«Bruno O’Ya sõbrad, mina kaasa arvatud, oleme kulutanud O’Ya viimse tahte täitmisele, ENNA loomisele, ja kohtuskäimisele kümneid tuhandeid kroone isiklikku raha,» kõneles Roosma. «Paraku töötavad O’Ya perekond ja lähedased meile risti vastu.»

Roosma selgitas, et O’Ya autoritasudeks makstud ning edaspidi laekuvad honorarid on pärandivaidluse tõttu blokeeritud, mistõttu ENNA sisuline tegevus pole saanud alata. Honorarid moodustavat aga kindlasti pärandi põhiosa.

Ainus pärandvara hulka kuuluv kinnisvara on Roosma sõnul ühetoaline Pika tänava korter, kus Bruno O’Ya elas oma viimased aastad.

Roosma meenutas, et enne surma rahalisse kitsikusse jäänud näitleja ei suutnud ise osta südameravimeid ega maksta üüriarveid. Õla panid Roosma kinnitusel alla sõbrad, kelle rahast kaetakse praeguseni ka tühjana seisva Annelinna korteri üüriarved.

«Mängult me justkui elaks seal,» nentis Roosma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles