Telliskivi Selts avas Soo tänava

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telliskivi Selts korraldas kolmapäeva õhtul kodanikualgatuse korras Soo tänava avamise koos traditsioonilise lindilõikamisega, sest linnavalitsuse lindilõikajaid oli sealkandis tükk aega asjatult oodatud.


Augusti lõpus lõppes Soo tänava kapitaalremont, kuid autoliiklust seal ei avatud. Ajutised liiklusmärgid lubasid seal sõita vadi kohalikel elanikel, kuid tegelikult sõitsid seal kõik, kellel vähegi vaja, sest inimesed ei saanud aru, miks täiesti valmis ja korras tänavat kasutada ei tohi.

Transpordiamet avas Soo tänava autoliiklusele alles 29. augustil pärast seda, kui TallinnCity.ee oli päev varem küsinud, et kas elanikud peavad ära ootama, kuni linnajuhtidel on aega linti lõikama tulla. Tänava suletuna hoidmist põhjendati sellega, et ehitaja pole kõiki vaegtöid veel ära teinud. Tänava ametlik avamine toimub 16. septembril.

Telliskivi Seltsi liikmed aga leidsid, et pole vaja nii kaua oodata ja elanikud saavad suurepäraselt ka ise avamistseremoonia läbi viimisega hakkama.

«Transpordiamet avas sõidutee, meie avame kõnnitee ja siis linnavalitsus võib veel üks kord tulla ja kogu asja korraga avada,» ütlesid seltsi juhatuse liikmed Kaarel Kalvik ja Juho Kalberg, kes jagasid välja terve hulga tänukirju nendele, kes Soo tänava rekonstrueerimisega seotud olid.

«Telliskivi Selts tänab ja tunnustab koostöö eest, mille tagajärjel sündis kaasaegne ja inimsõbralik Soo tänav.» Niisuguse kirjaga tänati Tallinna transpordiametit, linnaplaneerimise ametit ja kommunaalametit. Samuti Tallinna Tehnikaülikooli transpordi planeerimise õppetooli professorit Dago Antovit, kes koos oma tudengitega näitas kõige ilmekamalt, et Soo tänava sõidutee ei pea olema nii lai kui vanasti. Antovi üliõpilane Mihkel Meiel tegi Soo tänava rekonstrueerimise teemal oma lõputöö. Antovi sõnul saab üsna vähestele tudengitele osaks see au, et nende lõputöö praktilisse kasutusse läheb. Ka Meiel sai Seltsilt tänukirja.

Kokkuvõttes olid Kalvik ja Kalberg nii läbinisti positiivsed ja tänulikud, et pidid korduvalt publikule kinnitama, et tegemist pole irooniaga, vaid tänusõnad on täiesti tõsiselt mõeldud.

«Tegelikult oleks saanud ka selle tänava veel paremini teha, kuid siingi on põhjust rahul olla. Aga hoidkem meeles, et tegelikult tuleks kõiki Tallinna tänavaid niimoodi inimsõbralikul viisil projekteerida,» ütles samuti Telliskivi Seltsi juhatusse kuuluv arhitekt Toomas Paaver.

Kui tänukirjad olid jagatud, järgnes lindilõikamine, millest kutsuti osa võtma kõik kohal viibinud Soo tänava elanikud ning erinevalt tavalistest lindilõikamistest, kus linnaisad lindijupi kiiresti mõne alluva kätte poetavad, lõigati Soo tänava lint üsna pisikesteks tükkideks ja igaüks võis endale tüki mälestuseks saada.

Poliitikutele avamisel kõnepidamiseks sõna ei antud ja üritus jätkus vabas vormis, koos koogi ja kohviga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles