Linnakassast jagati 132 000 eurot tänuraha

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: SCANPIX

Tallinna linnapea Edgar Savisaar määras mai lõpus oma töötajatele viie kuu töö eest kopsaka preemia ja pani oma vastavatele käskkirjadele aastani 2020 saladuskatte.

Varasemalt pole ametnike rahaline tulemuslikkus peidetud olnud. Ka ei hinnatud ametnike töötulemusi nii pingsalt poole aasta pealt näiteks läinud aastal. Sel aastal pidas Savisaar aga vajalikuks ja võimalikuks määrata linnakantselei töötajatele, erinevatele linna osakondade inimestele, linnaosade vanematele tulemuspalk ja vastav otsus hakkas kandma «asutusesiseseks kasutamiseks» ehk avalikkuse eest varjamise märget kuni seitse aastat.

Andmekaitse inspektsioonil oli teine nägemus ja tegi linnale kohustusliku ettekirjutuse: eemaldada tulemustasude käskkirjadelt ebaseaduslikud juurdepääsupiirangud. Inspektsioon lisas juurde ka väärteokaristuse hoiatuse ehk ettekirjutuse täitmata jätmise eest karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.

Võimalik inspektsiooni trahvisumma (1200 eurot) ei tohtinuks aga linnavalitsust eriti heidutad vaadates, kui heldelt on nad suutnud maksumaksja rahaga töötajaid premeerida. Näiteks linnasekretär Toomas Sepale määras linnapea poole aasta eest 3050 eurot tulemustasu. Teise käskkirjaga korraldas linnapea maksma tulemuspalka kõigile linna ametiasutuste juhtidele ja linnaosade vanematele. Summad jäävad vahemikku 1100-2640 eurot, kõik kokku 34 600 eurot.

Kolmas käskkiri, seekord linnasekretär Toomas Sepa allkirjaga 31. maist 2013 määrab linnakantselei teenistuste ja osakondade töötajatele tulemuspalka kogusummas 94 340 eurot.

Linnasekretär Toomas Sepp ütles, et tulemustasu maksmisele on eelnenud põhjalikud arenguvestlused, tööeesmärkide ülevaatamine, nende täitmise jälgimine ja tunnustamine, sest töötajate väärtustamine on nende jaoks prioriteet. Samuti põhjustas tulemuspalga määramise Sepa sõnul 1. aprillil kehtima hakanud uus avaliku teenistuse seadus.

Tallinna linnavolikogu aseesimees, sotsiaaldemokraat Jaak Juske sõnul pole taoline tasuskeem volikogus aruteluks olnud. «See on ennekuulmatu ja lubamatu salatsemine,» ütles Juske. «Maksumaksja rahaga avalikku võimu teostav linnavalitsus peab oma otsustes olema võimalikult avatud ja täpne.»

Tallinna volikogu liige, Reformierakonnaga liitunud Ain Seppik leidis, et tegemist on sama skeemiga, mis Savisaare raamatu autoritasude puhulgi. «Poole aasta pealt pole mingit tarvidust tulemuspalkade maksmiseks. Miks teha seda valimisaastal? Selgelt selleks, et katta partei valmiskulusid,» ütles Seppik.

Loo täpsemaid detaile ja kuidas põhjendas linnaesindaja juurdepääsupiirangu kehtestamist aastani 2020 loe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles