Koolid ja politsei tihendavad koostööd

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ja koolid teevad ohutuse alal koostööd.
Politsei ja koolid teevad ohutuse alal koostööd. Foto: Toomas Huik

Kooliohutuse tagamiseks hakatakse haridus- ja teadusministeeriumi koostöös välja töötama uusi tegutsemisjuhendeid ja ühtlasi peaks tihenema politsei ja koolide suhtlus.

Tänasel haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase ning politseiameti peadirektori Raivo Küüdi kohtumisel otsustati, et koolide ja politseiameti vahelist infoliikumist on vaja parandada, et koolides tõhusamalt turvalisust tagada.

«Praegu seadus pigem takistab väljaspool koolimaja seadust rikkunud õpilaste kohta kooli infot edastada,» tõi Tõnis Lukas välja ühe kohtumisel kõne all olnud probleemi.
Ta lisas, et selline info on loomulikult väga tundlik ja lähiajal analüüsib ministeerium tõsiselt, mis asjaoludel andmevahetust korraldada.

Lukas märkis ka, et politseiamet soovib kasutada Eesti hariduse infosüsteemi. «Siin ma probleemi ei näe ja hakkame tegelema selle tehnilise lahendusega,» ütles ta. Eesti Hariduse Infosüsteem (EHIS) on riiklik register, mis koondab haridussüsteemi puudutavaid andmeid.

Lukas rääkis, et kuigi juhendmaterjale koolijuhtidele ja õpetajatele kooliturvalisuse tagamiseks on juba välja jagatud, soovitakse neid veelgi koostada. Mahukama projektina on valmimas ka õppefilm.

Üks osa juhendmaterjalidest käsitleb igapäevast ennetustegevust nagu reageerimine lihtsamatele korrarikkumistele ja ka suuremate kriiside ärahoidmine. Neist enamik on Lukase sõnul ministeeriumi ekspertide poolt juba valmis.

Politseiameti asjatundjate kanda jääb tema sõnul juhendmaterjali koostamine tõsisemate kriisolukordadega toimetulekuks. Näitena tõi Lukas kuritegeliku grupi sissetungi kooli ja tulirelvaga ähvardamise.

Lukase kinnitusel peaksid uued kooliturvalisuse juhendmaterjalid koolidesse jõudma tuleva õppeaasta jooksul.

Lukas ütles, et haridus- ja teadusministeerium on teinud ka ettepaneku muuta põhikooli- ja gümnaasiumiseadust nii, et koolidesse loodaks turvalisuse analüüsiga tegelevad turvakojad. Politseiamet toetab tema sõnul ettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles