ETV24: kaua tehtud, kaunikene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tasuta uudisteportaal www.etv24.ee

Jutte ööpäevaringsest uudisteportaalist ETV24, mis räägiks Eesti ja maailma asjadest ning lisaks sellele näitaks veel pilti ka, on veeretatud juba aastaid.

Eeskujusid ei pea kaugelt otsima: eesrindlikemaks peetakse briti ringhäälingu BBC portaali news.bbc.co.uk, ent naabrite soomlastegi uudisteportaal www.yle.fi on keeleoskajaile aastaid abiks olnud.

Reklaamivaba ja tasuta

Eestis seisis sarnane rahvuslik uudisteportaal peaasjalikult raha taga. Ehkki digitaalsete mõttelendude algupäevil rääkisid ideest nii toonased ETV juhid kui ka ringhäälingunõukogu esimees, jäi raha saamata. Selleks aastaks on vajalik 2,5 miljonit krooni viimaks leitud.

Just nii palju läheb toimetuse ülalpidamine ja veebilahenduste elluviimine aastas maksma, teatab portaali peatoimetaja Ott Ummelas. On see maksumaksjate arvates palju või vähe, arvestades, et tegu on ainsa eestikeelse uudisteportaaliga, mis on a) reklaamivaba ja b) lugejatele tasuta?

Ning veel üks tähelepanek: tegu on esimese kodumaise uudisteportaaliga, mis on sarnaselt oma avalik-õiguslike veebivelledega loobunud kommenteerimisvõimalusest ja summutanud sellega eos võimalikud tulevased leimisüüdistused.

Eks üks põhjus ole ka selles, et nagu teleprogrammi puhul, ei pea ETV siingi loetavuse reitinguridades näpuga järge ajama: lisaraha sellest otseselt ei sõltu ning reklaamiraha ka taga ei aeta.

Eilsest on etv24 uksed eesti keelt mõistvatele internetitarbijatele avatud. Kui rääkida tekstipõhisest veebiajakirjandusest, siis neile, kes jälgivad BBC Online’i, aga ka Reutersit, CNNi või teisi rahvusvahelisi uudisteportaale, etv24-s esmapilgul midagi uudislikku ehk ei leidu.

Nagu ka Postimees Online või Delfi, tegelevad nemadki välisuudiste tõlkimisega just nendest nimekatest ja (eelkõige tööjõu poolest) võimsatest agentuuridest. Liiatigi ootaks netipõhiselt uudisteportaalilt pisut suuremat kirjutamis- ja üleslaadimiskiirust (kahe «viimase uudise» vaheline aeg oli ligi kaks tundi).

Originaalseid kodumaiseid uudiseid avapäeval väga palju polnud, ent küll nad jõuavad. Kindlasti on huvitav jälgida, kui suure osa moodustab tulevikus omauudiste hulk ja kui suures osas jäädakse teisi portaale ja päevalehti refereerima või lugusid tõlkima.

ETV kolm eri portaali

Küll aga on televisioonil võimas eelis helilis-pildilise uudismaterjali suhtes ja on kiiduväärt, et juba avapäevadel on see võimalus edukalt ära kasutatud: AK eetris olnud videolood on suureks abiks lugude taustade avamisel ja möödunu meenutamisel. Igati vahva algatus.

Nüüd huvitab mind see, mis saab edasi www.etv.ee'st. Sealse sisu annaks ju hõlpsasti uudisteportaaliga lõimida, selle asemel et jooksutada lugejaid ühest keskkonnast teise. Pealegi on kummastav, et nii www.etv.ee, www.etv24.ee kui ka portaal www.sportetv.ee on kõik erineva dünaamika, ülesehituse ja disainiga.

Mehed, äkki paneksite leivad ühte kappi tagasi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles