Prussakad peatasid prügiveo Saaremaalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu ja mandri vahet sõitvad praamid veavad juuli keskpaigast alates ka prügi, kuna kohalik prügila pandi kinni.
Muhu ja mandri vahet sõitvad praamid veavad juuli keskpaigast alates ka prügi, kuna kohalik prügila pandi kinni. Foto: Toomas Huik

Saaremaa ja Muhu prügi mandrile vedamine peatus kümneks päevaks, kuna parvlaevade autotekkidelt avastati prussakad.


«See oli ikka väga tõsine probleem, info sellest saadeti üliolulisteks märgitud meilidega laiali ja prügivedu peatati kohe,» ütles parvlaevu opereeriva firma Väinamere Liinid juht Urmas Treiel.



Prussakad avastati 30. juulil ja prügivedu algas Treieli sõnul taas selle nädala esmaspäeval. Vahepealse aja jooksul tehti laevadel prussakatõrjet ning Urmas Treieli kinnitusel ei ole pärast prügiveoga taasalustamist nende elukatega enam probleemi olnud.



«Prügimees [prügiga tegelev firma – toim] võttis meetmed tarvitusele ja loodetavasti enam midagi hullu ei juhtu,» sõnas Treiel. Tema sõnul veetakse prügilaadungeid Kuivastust Virtsu vaid ühel korral päevas ja üldjuhul vaid ohtlikke veoseid vedavate praamireisidega.



Aktiivsed putukad


OÜ Prügimees juht Riivo Asuja ei soovinud teemat kommenteerida, põhjendades, et viibib puhkusel. Asuja soovitas probleemi kohta küsida firma tootmisjuhilt Urmas Meeritsalt.



Meerits väitis Oma Saarele, et prussakaprobleem polnud tegelikult mingi üllatus, neid elab prügis aasta ringi ja kord aastas elukad ikka aktiviseeruvad. «Me ei tahtnud sellel ajal prügi praamidele saata,» ütles Meerits, kelle sõnul ootab firma praegu kinniseid konteinereid, mis on hetkel katsetamisjärgus.



Kudjape jäätmejaama rajava firma Saaremaa Prügila juht Mihkel Paljak arvas teemat kommenteerides, et selle probleemiga on asi ühel pool. «Prussakad tõmbusid ise tagasi, ju neil oli selline aktiivne periood,» pakkus Paljak.



Ebameeldiv üllatus


Saaremaa Prügila nõukogu esimees Kalle Koov tunnistas, et 31. juulil toimunud nõukogu istungil oli prussakaprobleemist teada saamine suur ja ebameeldiv üllatus.


«See on küll nonsenss, kui prussakate taha takerdub kogu prügi mandrile vedu,» nentis Koov. Tema sõnul on üllatav, et selline asi Prügimehele alles nüüd üllatusena tuli ja seda ette ei osatud näha.



«Nädal aega oli prügi veetud ja järsku prussakad!» imestas Koov, märkides, et oleks seda osatud ette näha, saanuks selle vastu ilmselt midagi ka ette võtta.



«Selgus, et prussakatel on kord aastas niiskel ja soojal perioodil paljunemise aeg ja seepärast ründavad nad sel ajal ka konteinereid,» sõnas Koov.



Ta avaldas lootust, et prussakatega on asi tõesti ühel pool, sest ei laevameestele ega Paikuse prügimäele sellist jama küll kaela ei tahaks saata.



Kudjape prügilas ei toimu jäätmete ladestamist alates 16. juulist ning kogu prügi viiakse autodega Pärnumaale. Kuni pole käivitunud Kudjape jäätmesorteerimisjaam, läheb prügi mandrile kokkupressimata kujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles