Ministrid saavad volikogus töötada pärast ametist lahkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet, kes kandideerib oktoobris ilmselt Tallinnas Nõmmel, põhjendab oma sammu võimalusega asuda linnavolikogus tööle kunagi edaspidi.
Välisminister Urmas Paet, kes kandideerib oktoobris ilmselt Tallinnas Nõmmel, põhjendab oma sammu võimalusega asuda linnavolikogus tööle kunagi edaspidi. Foto: Peeter Langovits

Kohalikel valimistel oktoobris pole välistatud, et Andrus Ansipi valitsus kandideerib täies koosseisus, välja arvatud peaminister ise, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Eilseks oli avalikult osalemist kinnitanud viis ministrit, ent Postimeest konsulteerinud allikad valitsusparteidest pidasid tõenäoliseks, et 18. oktoobril võib valimisnimekirjadest leida kuni kaksteist valitsuse liiget.

Seadused ei luba ministril ega ka riigikogu liikmel töötada samaaegselt kohalikus volikogus, kandideerida võivad kõik kodanikud presidendini välja.

Kui minister valitakse volikogusse, siis ta volitused peatuvad senikauaks, kui ministri või parlamendisaadiku töö kestab, ning seejärel võibki poliitik võtta sisse oma koha omavalitsuses.

Tuntud avaliku halduse spetsialist ja ametnike eetikakoodeksi autor Ivar Tallo arvas, et iga minister on samal ajal kusagil Eestis kohalik elanik ja temaltki ei tohiks ära võtta võimalust kohalikes asjades kaasa rääkida.

«Valijale on selge, et minister on valimistel peibutuspart, sest ilmselt ta tegelikult volikogusse tööle ei tule ja sisse saab see, keda valija ehk ei tunnegi,» sõnas Tallo Postimehele. «Kuid teisalt on peibutusparte täis kogu Eesti poliitika, ka näiteks näitlejad ja teleinimesed peibutavad nimekirjades hääli.»

Välisminister Urmas Paet, kes kandideerib oktoobris ilmselt Tallinnas Nõmmel, põhjendab oma sammu võimalusega asuda linnavolikogus tööle kunagi edaspidi.

«Kohaliku volikogu volitused kestavad neli aastat, seega 2,5 aastat kauem, kui on jäänud praegust riigikogu,» rääkis Paet. «Kui ma 2011. aastal valimistel ei kandideeri või ei osutu valituks, siis kavatsen osaleda linnavolikogu töös - muidugi juhul, kui mind sinna on valitud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles