Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Aafrika mandri suurim järv on Victoria, pikim jõgi Niilus. Millised veekogud asuvad selles järjestuses teisel kohal?
2. Aastal 1917 sai Tallinna linnavalitsuse esimeheks (linnapeaks) poliitik, kelle teeneks oli linnavalitsuses eesti keele asjaajamiskeeleks kehtestamine. Aastatel 1923–25 oli ta Kasahhi ANSV Rahvakomissaride Nõukogu aseesimees ja Majandusnõukogu esimees, 1925–28 Vene NFSV Rahvakomissaride Nõukogu juures asuva plaanikomisjoni esimehe asetäitja ja 1928–30 ehituskomitee esimees. Kellest jutt? Tema hüüdnimeks oli Tallinna Volli.
3. Tema kirjutatud on tekstid estraadietendustele «Südamel on mitu soppi», «Pauk ja pisar» ja «Kuu peale». Oma elu jooksul sai ta rahva suure tunnustuse osaliseks, tema esimene aumärk oli «NSVL auradist». Kes oli see eesti kultuurilukku olulise jälje jätnud mees?
4. See Shakespeare´i näidend erineb teistest kuulsa looja teostest. Algab see pika proosavormis kõnega, samuti on selles tavatult palju laule. Selles teistest vähem tuntud näidendis on aga mahukaim naisterahva osa, mitte üheski teises näidendis pole autor peakangelannale kirjutanud nii pikka teksti (668 rida). Näidend on lavastatud ka Vanemuises. Millisest lavateosest on jutt?
5. Grilli ja grillimisega oleme kõik tuttavad. Kes või mis on aga krill? Tegemist ei ole sõnaga algvormist «krillima» ehk vaikselt riidu kiskuma.

Vastused: 1. Tanganjika järv ja Kongo jõgi. 2. Voldemar Vöölmann (1887–1937). 3. Valdo Pant. 4. «Nagu teile meeldib» (As You Like It). 5. Hiilgevähk, mõne sentimeetri pikkune koorikloom, Antarktika fauna tähtsaimaid esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles