Jõgeva maavanema kandidaat ei saanud omavalitsusjuhtide toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev
Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Regionaalminister Siim Kiisleri tutvustatud Jõgeva uus maavanema kandidaat, reformierakondlasest Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev ei saanud eilsel Jõgevamaa omavalitsuste liidu üldkoosolekul omavalitsusjuhtide toetust.

Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember märkis pärast üldkoosolekut, et regionaalminister peab uue maavanema esitamisel valitsusele lähtuma demokraatliku õigusriigi põhimõtetest, mitte parteipoliitilistest tagatoakokkulepetest.

«Regionaalminister ei suutnud omavalitsusjuhtidele esitada ühtegi veenvat põhjust senise parteitu maavanema väljavahetamiseks,» sõnas Lember Rahvaliidu teabejuhi vahendusel. «Regionaalminister peab maavanema kandidaadi esitamisel arvestama ka omavalitsustega, mitte mängima demokraatiat ja küsima nende arvamust vaid näiliselt.»

Vastavalt seadusele peab regionaalminister maavanemakandidaati tutvustama maakonna kohaliku omavalitsuse üksuste liidu üldkoosolekule ning kuulama ära üldkoosoleku arvamuse. Valitsusele maavanemakandidaadi ametisse nimetamisel lisab minister ka liidu üldkoosoleku arvamuse. 

Lemberi arvates peab maakondlik juhtimine olema parteipoliitikast lahus. «Maakondliku juhtimise ülepolitiseerimine halvab normaalset koostööd riigi ja kohalike omavalitsuste vahel.»

«Praeguse valitsuse poliitikat jälgides tekib küsimus, kas kaks koalitsioonierakonda soovivad Eesti maakonnad omavahel lihtsalt matemaatilise tehtega ära jagada?» imestas Rahvaliidu aseesimees.

Jõgeva senise maavanema Aivar Koka vabastas valitsus ametist seoses teenistusaja lõppemisega 1. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles