Instituut otsib oma maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Säästva Tehnoloogia Instituut otsib Tartusse maja, sest Tallinna Tehnikaülikooli areng näeb ette suurema rõhu panekut inseneriõppe laiendamisele Lõuna-Eestisse.

Säästva Tehnoloogia Instituut tegutseb Tallinna Tehnikaülikooli filiaalina. Ülikooli arengukava aastateks 2006–2010 kinnitab, et Tartu filiaal, mis hakkas tudengeid vastu võtma möödunud sügisel, peab oma haaret laiendama. Selleks läheb aga tarvis oma maja.

Instituudi direktor Lembit Nei kinnitas, et praegu käivad maja või maja krundi otsingud üsna aktiivselt. Et kellegagi pole veel käsi löödud, ei soovinud ta konkreetseid kohti nimetada.

Kindel pole veel seegi, kas valik langeb oma krundi kasuks või peetakse mõistlikumaks saada enda kasutusse mõni renoveerimist vajav hoone. «Selle aasta lõpuni saame rendipindadega ilusti hakkama, aga oma maja läheb niikuinii vaja,» nentis Nei.

Filiaalile uue hoone ehitamise esimese etapi maksumuseks on Nei sõnul planeeritud umbkaudu 30 miljonit krooni.

Et filiaal plaanib järkjärgulist laienemist, ei ole direktori sõnul esmajärjekorras mõtet rõhuda hoone suurusele, kus hiljem koridorid tühjusest kõmisevad, vaid leida mõistliku suurusega pind. «Tartus ei ole pakkumiste puudust,» mainis Nei.

Lisaks majaotsingutele on instituut teinud sisulist tööd õppekavadega, mille tulemusel saavad huvilised sel sügisel anda sisseastumispabereid uutele erialadele – maastikuarhitektuuri ja tööstusökoloogiasse.

Direktori sõnul saadakse sügiseks valmis ka ehitiste restaureerimise õppekava ja jätkatakse jäätmekäitlustehnika õpetamist, mis tõenäoliselt hakkab kandma materjalide taaskasutuse nime.

Tudengitepuudust Nei ei pelga. Arvestades suurt ehitajate ja inseneride nappust tööjõupõllul, peaksid kohad kiiresti täituma, avaldas ta lootust. «Olen vestelnud ka kohalike tööandjatega. Nemad on meie tulevastest tudengitest väga huvitatud,» lisas Nei.

Uued erialad

• 2006. aasta sügisel saab Säästva Tehnoloogia Instituudis astuda maastikuarhitektuuri (põhineb senisel maastikuplaneerimisel) ning tööstusökoloogia ja materjalide taaskasutuse (endine jäätmekäitlustehnika) erialale.

• Väljatöötamisel on ehitiste restaureerimise õppekava, mis samuti loodetakse sügiseks valmis saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles