Aivar Pohlaku vastasleer asus rünnakule

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastased tahavad FC Flora presidenti Aivar Pohlakut jalgpalli juhtimisest eemale tõrjuda.
Vastased tahavad FC Flora presidenti Aivar Pohlakut jalgpalli juhtimisest eemale tõrjuda. Foto: Egert Kamenik

Eesti jalgpallis kõiki niite tõmbava Aivar Pohlakuga opositsioonis olevad inimesed kaasasid liitlasteks mitmed poliitika-, kultuuri- ja sporditegelased, saates välja ühispöördumise vutielu reformimiseks.

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) asepresidenti Pohlakut troonilt kangutada ihkajad üllitasid avalduse, milles tehakse kauaaegsele vutijuhile ja tema liitlastele etteheiteid liidu nõrgas töövõimes, tihedas seotuses FC Floraga, meistrivõistluste kehvas korralduses ning puudulikus noortetöös.

Pohlak hindas süüdistusi absurdseteks ja peab eilset kirja jalgpalliliidu presidendi Indrek Kanniku kättemaksuaktsiooniks. «See on Kanniku kättemaks ja ei midagi enamat,» leidis ta. «Noortetöö on parem kui kunagi varem, kogu organisatsioon areneb kiires tempos. Süüdistuste taga on soov lõigata kasu jalgpalli populaarsuselt.»

Kirja meediasse läkitanud EJLi juhatuse liikme Indrek Käo sõnul andis pöördumisele allkirja 66 inimest, teiste seas on käe alla pannud olümpiavõitja Erki Nool, suurärimehed Viktor Levada ja Arnout Lugtmeijer, poliitikud Eiki Nestor ja Jüri Tamm ning kümmekond tuntud näitlejat alates Aarne Ükskülast ja lõpetades Maria Klenskajaga.

Mitmed allkirja andnud inimesed tunnistasid siiski Postimehele, et pole jalgpalliliidule esitatavate süüdistustega üksikasjaliselt kursis.

Kardavad repressioone

Meistriliigas mängivast kümnest klubist andsid allkirja kahe meeskonna, venekeelsete Lasnamäe Ajaxi ja FC Levadia presidendid, ka enamik pöördumisega liitunud jalgpalluritest on seotud Levadale kuuluva FC Levadiaga. EJLi 106 liikmesorganisatsioonist liitus aktsiooniga kokku kuus klubi.

«Väga paljud, kes kartsid Pohlaku repressioone, jätsid alla kirjutama,» põhjendas Käo vutiklubide passiivsust.

Meistriliigas palliva JK Tammeka juhatuse esimehe Priit Tiru pani väide muigama: «See on küll karmilt öeldud. Arutasime seda üleskutset, kuid leidsime, et musta pesu ei peaks avalikult pesema ja allkirja ei andnud.»

Tiru tõdes, et Tartu klubi tunneb alaliidus toimuva pärast muret, sest olukorra on osaliselt põhjustanud ka praegused süüdistajad. «Pohlaku vastasleer polnud ju esimest päeva juhatuses,» selgitas ta.

Koostaja teadmata

Postimees soovis tuvastada kirja koostajaid, et uurida Pohlakule esitatud etteheidete vettpidavust ja teada saada, kas pöördumise autoritel on konkreetsed ettepanekud olukorra lahendamiseks.

Seda levitanud Käo ei soostunud ütlema, kes üleskutse koostas ja allkirju kogus. «Ma ei oska öelda, kust idee alguse sai,» nentis ta ja selgitas oma rolli: «Keegi leidis, et kuskilt peab see välja minema ja ju ma tundusin kõige neutraalsem. See oli paljude inimeste soov.»

FC Levadia pressiesindaja Indrek Petersoo kinnitas, et tema klubi selle taga ei ole. «Mulle edastas kirja Käo, meie pole initsiaatorid,» lausus ta.

Kannik teatas Postimehele, et kavatseb märtsis peetava üldkogu järel jalgpalli juhtimisest loobuda ja pole üleskutsele allkirjade kogumisega «kuigi aktiivselt» tegelenud. «Samas polnud mul mingit põhjust keelduda allkirjast antud tekstile, millega ma nõus olen, kui mitme klubi esindajad seda palusid,» teatas ta. «Tõlgendan kirja teatud klubide initsiatiivina käivitada debatt Eesti jalgpalli tuleviku üle.»

Pohlak tõdes, et kuulis kirja koostamisest juba kuid tagasi. «Väga paljud klubid teavitasid, et säärasele avaldusele kogutakse allkirju,» ütles ta. «Kuid keegi ei nõustunud absurdsusega kaasa minema ja nii kaasati inimesed, kes ei tea jalgpallist ega selle juhtimisest midagi.»

Harrastajate arv kasvab

FC Florat juhtiv Pohlak väitis, et kirja taga seisab ka FC Levadia president Viktor Levada. «Levada on kaua üritanud võimu haarata,» ütles ta. «Nüüd on ta Kannikuga samas paadis, nad sõuavad koos. Eesti jalgpallis on ainult üks represseeriv persoon – tema nimi on Indrek Kannik, kelle elu magusamad hetked koosnevad teistele käru keeramisest.»

EJLi peasekretär Tõnu Sirel peab kõiki süüdistusi alusetuks. «Liidu inimesed ei ole teinud Flora heaks tööd,» kinnitas ta. «Pigem vastupidi, floralased on ise pakkunud abi mängude korraldamisel.»

Sirel lisas, et jalgpallialane noortetöö areneb kiirelt: kui 2002. aastal oli registreeritud noorjalgpallureid 3346, siis 2005. aastal juba 6138. Kasvanud on ka amatööride, naiste ja tüdrukute arv. 2002. aastaga võrreldes oli mullu harrastajate arv kasvanud ligi 3500 võrra.

7 nõuet

Väljavõte avaliku pöördumise esitanute üleskutsest:

• EJL FC Florast lahti haakida – Flora töötajad ei pea tegema EJLi töid ja vastupidi, sponsorlepingute sõlmimisel tuleb lõpetada senine praktika, et sõlmitakse kolmepoolne leping EJLi, FC Flora ja sponsori vahel.

• EJLi suhted oma liikmetega ja avalikkusega korda – EJL peab igakülgselt oma liikmesklubisid toetama, senisest märksa professionaalsemaks peab muutuma pressitöö, marketing, rahvusvaheliste mängude ettevalmistamine ja rahvuskoondiste teenindamine.

• EJLi rahaasjad korda – rahaasjad peavad olema läbipaistvad, kõikidel klubidel peab olema võimalik saada infot EJLi sissetulekute ja väljaminekute kohta.

• Kodune jalgpallielu atraktiivsemaks – 2007. aastal käivitada iseseisva struktuuriga meistriliiga, mille eesmärk oleks publiku- ja meediahuvi kasv koduse jalgpallielu suhtes.

• Noorte jalgpall prioriteediks – noorte meistrivõistluste süsteem vajab korrastamist ja noorte jalgpall tervikuna vajab väärtustamist.

• Naiste jalgpalli väärtustamine – naiste jalgpall on samuti jäänud maha jalgpalli üldisest arengust.

• Jalgpallikohtunikud sõltumatuks – kohtunike määramine peab saama sõltumatuks mis tahes klubidega otseselt seotud isikute mõjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles