Venemaalt ujus veel üks saareke Eestisse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujuv saar.
Ujuv saar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile hommikul fikseeris piirivalveradari operaator Narvas liikumise Narva veehoidlal - piiriveekogu Venemaa osas liikus Eesti poole maatükk, millel kasvasid kõrged puud.


Aeglaselt pärivoolu ujuv saar näis vaatlejatele algselt umbes 900 ruutmeetri suurusena. Tugev tuul ja vool kandsid seda paisu suunas, piirivalvurid jälgisid saare liikumist tähelepanelikult. Umbes tunni aja pärast jõudis saar piirini ja kinnitus elektrijaama tammi külge. Lähemal vaatlusel selgus, et objekti pindala on kaks korda väiksem, kui algul paistis, ehk 450 ruutmeetrit, kirjutab Põhjarannik.

Piirivalvurid teavitasid liikuvast saarest Venemaa kolleege, kes edastasid teate Narva elektrijaama lüüse teenindavatele töötajatele. Kell 12.15 avasid nood kaks lüüsi, et saar läbi lasta.

«Puud olid hõredad ja paistsid läbi, seetõttu piisas visuaalsest ülevaatusest, veendumaks, et seal ei ole loomi, kes oleks lüüsidest läbilaskmise käigus võinud viga saada,» kommenteeris Kirde piirivalvepiirkonna staabiülem Valeri Kiviselg. «Paisust läbiminekuks kulus saarel veidi rohkem kui minut - kiire ja tugev veevool lõhkus selle tükkideks, mis liikusid allavoolu Soome lahe poole.»

Kiviselja sõnul jäid väiksemad saaretükid kuiva jõesängi ootama, millal läbi veehoidla paisu taas sanitaarvett lastakse.

Tänavu suvel on Narva veehoidlal tulnud juba kolmel korral lüüse avada, et ujuvsaari hävitada. Kõige suurem neist oli umbes nelja hektari suurune ning ujus Eestisse juunis. Spetsialistide arvates soodustab selliste ujuvate saarte tekkimist veekogu tavatult kõrge veetase.

Kiviselg lisas, et piirivalvurid paluvad kalastajatel ja kõikidel teistel, kes märkavad Narva veehoidlal ujuvaid saari, mis võivad ohustada paate või loomi, neist teada anda, et saaks õigel ajal rakendada abinõusid nende kõrvaldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles