Tartu raadiojaamad jätkavad aadrilaskmise lainel

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tartu raadioturul valitsev seis on juba aastaid kõike muud kui roosiline, peost suhu elamisest on kujunenud selles meediaharus lausa traditsioon.

Eestikeelne leheturg korrastus juba 1990. aastate teisel poolel: turult kadusid väljaanded, millele lihtsalt polnud ruumi. Et meediaettevõtjad said nüüd tänu kasumi teenimisele keskenduda kvaliteedile, võitsid sellest ka lehelugejad.

Eesti raadioettevõtluses aga jätkus verevalamine ja raha põletamine. Kui üks raadiojaam kadus, siis tekkis selle asemele kohe uus.

Piisas Tartu Raadiol liituda Kuku Raadioga ning muutuda Kuku keti kohalikuks stuudioks, kui osa endisi tarturaa-diolasi seadis sammud reformierakondlasest ettevõtja Neinar Seli jutule, kes andiski uuele kohalikule raadiojaamale oma raha ja õnnistuse.

Mullu sai algul Tartumaa Raadio nime kandnud eetrikanalist Tartu FM. Praeguseks on raadiojaam tegutsenud juba üle aasta.

Tipus on Elmar

Kes on siis neist kolmest – Kuku, Ring FM või Tartu FM – Tartu kuulatuim raadiojaam? Ehkki Tartu turg peaks olema neile kõigile oluline, ei ole siinkandis kuulatuim mitte ükski neist kolmest. TNS Emori andmetel on tartumaalaste lemmikud hoopis Raadio Elmar, Sky Plus ja Vikerraadio.

Kuku Raadio on alles neljandal, Tartu FM kümnendal ja Ring FM 11. kohal. Kuku Raadiot kuulab nädalas vähemalt 15 minutit 22 protsenti sihtrühmast, nii Tartu FMi kui samuti Tartus asuvat Ring FMi kuulab vähem kui kümnendik Tartu maakonna elanikest.

Nii vähemalt kinnitab TNS Emori raadioauditooriumi päevikuuring, mis mõõtis kuulatavust se ptembrist novembrini (kaasa arvatud).

Tartu FMi tegevjuhi Eve Eensaare andmetel küsitleb TNS EMOR oma uuringu tarvis Tartus nädalas vaid sadat inimest. Samas ei ole raadioturul ka muid edukuse mõõdikuid.

Eensaare väitel on Tartu FMi algselt paika pandud äriplaan seni toiminud. «Oleme võtnud endale päris reaalse äriplaani ja jõudnud tulemusteni, mida tahtsime esimesel aastal saavutada,» räägib ta.

Eensaare kinnitusel on loogiline, et Tartu FM jäi esimesel tegevusaastal kahjumisse. «Raadiojaama loomine ei ole ukse avamine,» räägib ta.

Eensaare hinnangul mahuvad Tartumaa raadioturule ära nii Tartu Kuku, Tartu FM kui Ring FM. «Me ei olegi endale seadnud kaelamurdvat eesmärki saavutada esimese aastaga Tartus number ühe positsioon, selleks peaks investeering olema väga suur,» räägib ta.

Väike kaotus

2004. aasta sügisel oli Kuku Tartu kuulatavus 41,4 protsenti ehk ligi kaks korda suurem kui mullu samal ajal. Kuku Raadio peatoimetaja Janek Lutsu sõnul ei rahulda teda Kuku Tartu praegune turuosa.

«Meil oli terve suvi ja sügis tõsiseid probleeme saatetehnikaga, sest kolisime saatja teise masti ja ei suutnud seda kuidagi ära häälestada. Oli suuri leviprobleeme nii Annelinnas kui ka kesklinnas,» selgitab ta.

Kunagise Tartu Raadio kuulatavusest jääb Kuku Tartu kuulatavus Lutsu kinnitusel loomulikult maha, sest Kuku Tartus on ka kohalikku programmi märksa vähem.

Ehkki kohalik Tartu FM pidanuks kukustunud Tartu Raadiolt kuulajad ära võtma, ei ole see raadiojaam oma ülesandega siiski toime tulnud. Kuku Tartu on Lutsu väitel Tartu FMile väga vähe kuulajaid kaotanud ja Tartu FMi kesine kuulatavus – 10 000 inimest – on ka tema hinnangul üllatav.

Tartu Raadio edastas täispikka programmi, Tartu FM on muusikaraadio, väidab Luts: «See on muusikakeskne raadiojaam – siin on küll mingid rubriigid, aga täispikka korralikku programmi ei ole.»

Mis puutub Tartu Kukusse, siis Lutsu väitel pole kohaliku programmi osatähtsust viimase kahe aasta jooksul oluliselt vähendatud.

Eesti Meedia kontsernile kuulunud Tartu Raadio ühendati Kuku Raadioga 2003. aasta sügisel, seoses sellega omandas Eesti Meedia osaluse Trio LSL raadiogrupis.

Kolme aasta eest Võrust Tartusse kolinud Ring FM on selle omaniku ja direktori Toomas Hoole sõnul terve Lõuna-Eesti raadiojaam. Ometi puudutab Tartu FMi teke teda vägagi otseselt.

Algul oli Ring FMi kontor Tartu südalinnas Küüni tänavas, nüüd on raadiojaam kolinud Võru tänava lõppu.

Isemajandav

Raadiojaamade juhid ei taha traditsiooniliselt rahast rääkida, sestap tuleb piirduda avalikest allikatest saadava infoga. Ring FMi kaubamärgi all tegutseva OÜ Ajaga Sammu müügitulu oli 2004. aastal 3,2 miljonit krooni ja kasum 141 000 krooni.

Hoole ei salga, et Tartu FMi turuletulek segas kaardid kaardipakis jälle ära. «Eks uus tegija tuleb alati oma turundusnippidega, mida meie ei kasuta,» ütleb ta.

Hoole hinnangul müüb Tartu FM reklaamiaega tunduvalt alla mõistliku hinna. Eve Eensaare hinnangul ei saa aga Tartu FMi turu solkimises süüdistada. «Meie seda kindlasti ei tee, võibolla on asjad vastupidi,» ütleb ta.

Hoole loodab, et praeguseks juba 12 aastat tegutsenud Ring FM saab kunagi üleriigiliseks meediakanaliks. Tema raadiojaama eripäraks on asjaolu, et see on pidanud kõik need aastad end ise ära majandama. Erinevalt Kukust või ka Tartu FMist pole sellel rikkaid omanikke, kes kahjumi korral raha juurde annavad.

Tühi koht

Eesti Raadio Tartu stuudio juhataja Vambola Paavo usub, et Lõuna-Eestis oleks ruumi ühele tugevale regionaalsele kommertsraadiojaamale, millest kujuneks konkurent ka üleriigilisele meediale. Paavo usub, et lõunaeestlastel on selleks oma ühisosa.

Samas peab Paavo ebaõnnestunuks Tartu Raadio ühendamist Kukuga. «Tartu Raadio töötas ju hästi,» tunnistab ta. «Milleks oli vaja ühendada hästitöötav raadiojaam pealinnakeskse Kukuga?»

Ka Paavo hinnangul pole Tartu FM kaugeltki suutnud täita Tartu Raadiost jäänud tühja kohta. Tartu FMist kumab Paavo hinnangul läbi soov teha raadiot võimalikult odavalt. «Aga raadiot ei saa odavalt teha,» väidab ta.

Paavo on veendunud, et mõni regionaalne tegija peab raadioturult varem või hiljem kaduma. «Ehkki ei saa salata, et maas vedeleb väga palju sellist raha, mida keegi pole vaevunud üles korjama,» märgib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles