Skip to footer
Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
+372 5916 2730
Saada vihje

Juustust leiab nii siidrit kui mustikaid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juustulett võib pea segi ajada ka päris kogenud ostlejal, sest esinduslikumates kauplustes ulatub juustude valik kuni 300 sordini.

Stockmanni müüja Eve Niilo sõnul ostetakse neil enim Saksa juuste. Neist on populaarseim suurte aukudega Emmentali-tüüpi juust Maasdammer, mille kilo maksab keskmiselt 115 krooni.

«Rohkesti on hakatud ostma ka kitsejuustu, millest eelistatuim on Gouda. See on mahe ja mitte nii tugeva kitsepiima maitsega kui teised,» ütles Niilo.

Kallimatest juustudest tõstab ta esile kreemja maitsega Saint Agur`i, mille kilo maksab 340 krooni, ja 426-kroonise kilohinnaga Epoisses`t, mis oma tumeda koore, tugeva maitse ja lõhnaga on ka üks kummalisemaid juuste.

«Seda juustu pestakse valmimise ajal vihmavee ja piirituse seguga, sellest ka tema pruunikas koor,» selgitas Niilo.

Veel mainis ta Pecorino juuste, mis küll Eestis seni üsna tundmatud. «Pecorino juustud on valmistatud lambapiimast, nad on spetsiifilise maitsega ja pehmed,» rääkis Niilo. Nende juustude hinnad on eri sortide puhul erinevad, kuid trühvlitega Pecorino on Stockmanni kalleim juust – selle kilohind ulatub pea tuhande kroonini.

Kaubamaja juustukonsultandi Valli Viira sõnul on neil viimasel ajal väga populaarseks muutunud Cheddar-tüüpi juustud. Neid on müügil õige mitme maitsega – näiteks siidri- ja viskimaitselisi, aga ka jõhvikate, mustikate ja muude lisanditega.

«Kõik nad on silmale väga ilusad vaadata ja tekitavad oma värvilisusega isu,» nentis Viira.

Neid juuste on müügil ka kenades väikestes pakikestes, mis sobivad hästi kinkimiseks. Pakikesed maksavad 92 krooni, juustu kilohind jääb olenevalt kauplusest 220–245 krooni vahele.

Kommentaarid
Tagasi üles